Gemengd koor Sneppen op 17 mei 2015

Gemengd koor Sneppen op 17 mei 2015

vrijdag 3 mei 2013

Schrijfcursus en lente?

Gisterenmiddag en vanochtend was er een schrijfcursus voor buitenlanders in Tolga. De cursus werd gegeven door Rolf Øvrum, een bekende en ervaren journalist, die nu in Dalsbygda woont. De cursus werd georganiseerd door Multikult en Ingrafo. Ingrafo is het bedrijf van Thorbjørn Liell en Ingrid Eide en Ingrid zit bij mij op yoga. Multikult is een multicultureel platform voor de Fjellregionen en Ingrid is daar redakteur. En zij had o.a. mij en Danielle uitgenodigd voor deze cursus.

Dus waren wij gisteren om half 12 present bij Malmplassen, waar de cursus gegeven werd. We begonnen met een lunch. Behalve wij 2 uit Nederland, was er een Francaise, een Bulgaarse, een Vietnamese, 2 mensen uit Afganistan, 2 mensen uit Etrirea en nog iemand uit Somalië en een moeder en dochter uit Litouwen. Ze waren allemaal afkomstig uit de regio: Tynset, Tolga, Os en Røros. Vervolgens werden we nogal lang doorgezaagd over de noorse geschiedenis, over mensenrechten en journalistieke ethiek. Zucht. Tussendoor gelukkig 2 keer een pauze, met koffie en lekkere cake. Tegen het einde werd het pas een beetje interessant, omdat het toen pas ging over het schrijven zelf. En daar kwamen we uiteindelijk voor. Om 19.00 uur werd de 1e lesdag afgesloten met een diner. Ik was om half 9 weer thuis.

Schrijfcursus in Malmplassen, men rechtsonder op de rug gezien Danielle en ik.

Vanochtend moesten we om 8.30 uur weer aanwezig zijn in Malmplassen. Niet iedereen was er, o.a. de Litouwse moeder en dochter niet, omdat de dochter een tentamen had vandaag. Vandaag veel praktijk gelukkig. We kregen te horen hoe je een artikel opzet, waar je aan denken moet en hoe het hele proces in zijn werk gaat. En toen mochten we zelf een artikel gaan schrijven. Ik had als thema "Yoga en gezondheid" gekozen, Danielle had als thema "Verhuizen naar Noorwegen" of iets in die strekking, ik weet het niet helemaal meer. Tussendoor werden we nog verwent met heerlijke appeltaart en aan het eind hebben 3 van ons een korte presentatie gegeven over wat we geschreven hadden. Ik was het eerst aan de beurt, toen Danielle en de Bulgaarse als laatste. De bedoeling is dat we ook wat artikelen gaan schrijven voor de website van Multikult. De cursus werd afgesloten met weer een lunch. En het mooie van dit alles was, dat het nog gratis was ook. De cursus werd betaald door provincie, want die vindt het belangrijk dat buitenlanders goed integreren.

En dan nu de lente. Huh, lente? Wat is dat? Hier ziet dat er nu zo uit:




Juist ja, het waait en het sneeuwt! Jakkes. En dat vinden de noren hier ook, want die zijn de sneeuw inmiddels ook beu. Volgens de weerberichten is het vandaag en morgen nog even afzien en zou vanaf zondag de temperatuur flink omhoog gaan. Zondagmiddag is de verwachting 8 graden en volgende week oplopende temperaturen.

Maar eerst ga ik het komende weekend met Zangkoor Sneppen op pad. We gaan naar Tomrefjord, aan de westkust in de buurt van Molde. Morgenochtend om 7 uur vertrekken we met een bus vanaf Malmplassen en zondagavond zijn we rond 9 uur weer terug. Hein gaat helaas niet mee, hij en Danielle houden een housewarming party zondag, waar ook Matjo, Tino en Loreena naar toe gaan. Het huis is nog niet helemaal klaar, maar dat mag de pret niet drukken. Buiten is er ruimte zat.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten