Gemengd koor Sneppen op 17 mei 2015

Gemengd koor Sneppen op 17 mei 2015

dinsdag 5 juni 2012

Vergadering

Gisterenmiddag werden Tino en ik om half 3 verwacht in het gemeentehuis in Tynset bij de PPT (schoolbegeleidingsdienst). We waren zoals gewoonlijk weer eens te vroeg.
Ook Marianne van Tolga Skole en Else van Storsteigen, evenals Oddbjørn van de PPT waren er. Het doel van de vergadering was om de afsluiting op Tolga Skole te bespreken en de overgang naar Storsteigen. Het was een hele positieve vergadering.

15 juni heeft Tino nog een mondeling examen, 13 juni is de voorbereidingsdag. Hier in Noorwegen krijg je maar in 1 vak schriftelijk en in 1 vak mondeling examen. Van te voren krijg je wel voor alle vakken tentamens. Voor zowel het schriftelijk als voor het mondeling krijg je 1 voorbereidingsdag. Hierin krijg je de stof te zien, die je om de examendag door moet nemen en waar je vragen over krijgt. Voor het schriftelijk Engels betekende dit, dat Tino op de voorbereidingsdag alle teksten kon doorlezen en alles op kon zoeken wat hij niet begreep. In wat voor vak hij mondeling krijgt, weten we nog niet. Maar dit zal in zijn geval aangepast zijn, omdat hij de meeste vakken niet gehad heeft. Hij mag het examen in ieder geval in het Engels afleggen.

Else van Storsteigen wilde weten hoe Tino het beste noors leert. Dat is dus in de praktijk. Tino is een echte praktijkknul, dan leert hij het meeste. Zowel de PPT als Storsteigen wil dat Tino een goede start maakt na de zomer, dat hij zich thuis en veilig gaat voelen op Storsteigen. En daar willen ze graag allerlei dingen voor doen. Eind juni gaan Tino en ik, en misschien ook Matjo, nog een keer naar Storsteigen voor nog een rondleiding. Er wordt ook een duits meisje, Uma, aan Tino gekoppeld. Wat er precies met het meisje aan de hand is, weet ik niet. Ik weet alleen dat het, net als Tino, geen doorsnee 16-jarige is. Uma spreekt heel goed engels en noors, dus wie weet, kan ze Tino wel meeslepen. We krijgen de contactgegevens van haar en haar ouders nog door, zodat Tino en Uma elkaar deze zomer nog kunnen ontmoeten. Verder is ook het busvervoer goed geregeld. In ieder geval gratis. Ik heb het formulier om dit aan te vragen inmiddels ingevuld en aan Else van Storsteigen gegeven. Mochten we in Vingelen gaan wonen, dan is ook vanuit daar het vervoer naar en van Storsteigen goed te doen.

Over Vingelen gesproken. Ik heb vandaag een mailtje gestuurd van de eigenaar van het huis. Inmiddels heb ik een mailtje terug. Hij wil het huis ook na de verhuizing van de familie die er nu in woont, weer verhuren. Zodra de familie verhuisd is, willen ze nog wat kleine dingen opknappen. Hij wist nog niet precies wanneer de familie ging verhuizen. Waarschijnlijk in de loop van de zomer, misschien de herfst. Het huis wordt straks, na de staking, ook vermeld op de website van de kommune. Wij zijn de eersten die interesse hebben getoond. Goed nieuws dus. Ik heb hem gevraagd of we, na de verhuizing van de huidige familie, het huis mogen bezichtigen. Ondertussen gaan we gewoon door met kijken of er nog andere huizen zijn. Mochten we in de tussentijd nog een huis vinden, kunnen we altijd vragen of we het huis eerder mogen zien.

De staking blijft maar duren. Ook morgen zijn Tino en Loreena vrij, omdat er nog steeds niet wordt schoongemaakt. Niet iedereen is blij met de staking. Ik begreep net op de koorrepetitie, dat je min of meer verplicht was om te staken. Je moet je solidair opstellen met de groep die staakt, is het verhaal. Er werd me ook gevraagd of er vaak gestaakt werd in Nederland. Ik vertelde dat het in Nederland economisch gezien dermate slecht gaat, dat je blij bent dat je een baan hebt op dit moment.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten