Gemengd koor Sneppen op 17 mei 2015

Gemengd koor Sneppen op 17 mei 2015

zondag 10 juni 2012

Naar Koppang

Woensdagavond had Loreena nog een kleine concert met het Skolekorps. Er werd die avond de drømmestipend (droombeurs) uitgereikt aan een jong talent uit de regio. Behalve het Skolekorps, waren er ook nog optredens van dit talent, leerlingen van de Kulturskole en het Tolga/Os Janitsar. Die avond heb ik ook de mensen ontmoet, die nu nog in het huis in Vingelen wonen, dat wij misschien willen gaan huren. Ze vertelden dat de eigenaren erg aardig waren en dat er over alles gepraat kon worden. We zijn er ook nog even langsgereden en hebben een foto van het huis gemaakt. Nu is het afwachten. En ondertussen zoeken we gewoon verder.
Misschien ons volgende huis?
Loreena heeft nog 2x hardgelopen deze week, dezelfde ronde weer van 3 km. De laatste keer met Tino, die dacht dat ook wel even te doen. Dat viel vies tegen voor hem, halverwege moest hij wandelend verder. Vrijdagmiddag was hij ineens vroeg thuis. Omdat de 8e klas tentamen had, ging kunst en handwerk niet door. Dat heeft hij normaal gesproken de hele vrijdag. In plaats daarvan ging ze spelletjes doen en achter de computer. Daar zit hij de laatste tijd veel en hij was het spuugzat. Dus besloot hij om maar lekker naar huis te gaan en daar "nuttigere" dingen te gaan doen (gitaarspelen). 20 juni is de afscheidsavond van de 10e klas, maar eerst heeft hij 15 juni nog mondeling examen.

Loreena had dit weekend eigenlijk een heel weekend met het Skolekorps in Zweden, maar ze had er totaal geen zin in. We vonden het ook nogal duur en dat komt deze maand helemaal niet uit, dus besloot ze niet te gaan. In plaats daarvan is ze gewoon, zoals elke vrijdagavond, weer lekker gaan paardrijden en daarna was er een verjaardagsfeest van 3 klasgenoten. Die hadden de hele klas uitgenodigd. Rond  10 uur 's avonds was het ongeveer afgelopen. Ze had het erg gezellig gehad.

Donderdag was het lekker weer en heb ik nog een lekkere wandeling met Balto gemaakt van 8 km hier in de omgeving. Op de terugweg zag ik nog 3 kraanvogels in een weiland zitten.

Kraanvogels
De reden dat we deze maand een beetje krap zitten, is omdat Matjo maar van 3 maanden vakantiegeld uitbetaald krijgt. Je bouwt van januari tot december vakantiegeld op voor het jaar daarop. En dat geld krijg je in juni uitbetaald. Dan krijg je niet je normale salaris. Het vakantiegeld is normaal gesproken meer dan wat je normaal uitbetaald krijgt, alleen heeft Matjo maar van 3 maanden in 2011 vakantiegeld kunnen opbouwen. Helaas pindakaas, volgend jaar beter.

Onderweg naar Koppang, tussen Hornset en Otnes.

Zaterdag zijn we naar Koppang geweest. Op visite bij Nederlanders die daar sinds eind april wonen. Ze hebben bij Matjo op de noorse les gezeten. We zijn via de 30 naar Koppang gereden. Deze weg hadden we ook gereden tijdens onze vakantie in 2010. We hadden weer het gevoel alsof we op vakantie waren, het is een mooie route om te rijden. We hebben een gezellige middag gehad. Tino ging ook mee, Loreena had geen zin. En dat kwam ook weer goed uit, want ik kreeg 's ochtends nog een berichtje van Theo of ik verse melk van de koe wilde. De boer waar hij melkte, had nog maar een paar koeien en de melk werd niet meer opgehaald door de fabriek. Normaal zou de melk in de mestput belanden. Dus heb ik alle afsluitbare tupperware bakken en lege flessen verzameld en die in een tas in de gang gezeg. We hadden net de dag tevoren alle lege flessen ingeleverd, dus veel lege flessen had ik niet mee. Theo heeft de tas eind van de middag opgehaald en een paar uur later weer teruggebracht met alles vol met melk. Gisteren heb ik al wat gekookt. En gelijk maar een beker anijsmelk gemaakt voor mezelf. Heerlijk romig was het. Ik hoor verschillende dingen over melk rechtstreeks van de koe. De een zegt dat je het zo op kan drinken, de ander dat je het eerst even moet koken om te steriliseren. Ik doe voor de zekerheid het laatste maar. Dus vandaag melk koken. En vanmiddag een klein concert met het koor hier in Tolga.

2 opmerkingen:

  1. Je kunt de melk gewoon rauw drinken hoor, de koeien zijn hier een stuk gezonder dan in Nederland,waar we trouwens ook gewoon melk uit de koeltank dronken.(al 44 jaar geen problemen)Heerlijk bij +30.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Als je het wil verwerken, bijv. yoghurt van maken, is het handig dat je het even pasteuriseert, verhitten tot 72 graden, even een seconde of 20 volhouden en dan weer snel af laten koelen (pan in bak koud water zetten). Dan krijg je trouwens ook niet zo'n gekookte-melk-smaak eraan, en zijn de meeste bacterien die je niet wilt hebben voor yoghurt, wel dood. Verder drinken wij de melk ook rauw hoor. Of even laten staan en afromen, lekker, altijd slagroom op voorraad voor sausjes of toetjes.
    Groetjes! Eleonie

    BeantwoordenVerwijderen