Gemengd koor Sneppen op 17 mei 2015

Gemengd koor Sneppen op 17 mei 2015

donderdag 31 mei 2012

Op zijn noors

Hier in Tolga staat sinds een paar maanden het gebouw te koop waar eerst de Joker (een supermarkt) in heeft gezeten. Het staat langs de RV30 en ziet er niet uit. Een aantal Nederlanders heeft de koppen bij elkaar gestoken en is met een leuk idee gekomen. Het idee is om hier een aantal speciaalzaken te vestigen met als thema het wilde westen. Bijv. een hoefsmid, of een speciaalzaak in paardenspullen en/of hondenspullen, een ruimte waar je kunt eten of koffie kunt drinken en een toeristeninfopunt. Dit om Tolga meer aantrekkelijk te maken voor toeristen en ook voor de bewoners zelf. Een prima idee, vind ik zelf. Matjo en ik zijn hier niet bij betrokken, de 1e 2 vergaderingen vielen net op dagen dat we niet konden. Afgelopen dinsdagavond was de 2e vergadering. Ik had koor en Matjo was die dag in Kopenhagen en was pas tegen achten weer thuis. Nigel, onze engelse hondesleevriend, was wel aanwezig, hoorde ik van Hein en Danielle. Ook iemand van de gemeente was aanwezig en blijkbaar is Nigel erg boos geworden op hem. Het kwam erop neer dat hij vond dat het hoog tijd werd dat de gemeente hun beloftes eens waar ging maken. Het klonk mij erg bekend in de oren. We hebben in Åseral hetzelfde meegemaakt. Gemeentes proberen mensen te krijgen en beloven daarbij vanalles. Ze helpen je als je je bedrijf meeneemt bijv. Puntje bij paaltje: je moet gewoon alles zelf doen. Echt op zijn noors.

Ook op z'n noors: overal de tijd voornemen. Dat doen wij nu ook met onze huizenzoektocht. Er zijn nu 2 huizen in Øversjødalen die te huur zijn en gisteren hoorde ik dat er misschien in Vingelen ook een huis te huur komt. Gisterenavond zijn Matjo en ik naar Vingelen gereden om het betreffende huis te zoeken en eens te kijken hoe het eruit ziet. Het was even zoeken, maar ik denk dat we het gevonden hebben. Een leuk wit huis, heerlijk rustig gelegen. Het lijkt niet zo groot, maar de binnenkant kan zomaar groter zijn dan het lijkt aan de buitenkant. Misschien dat we volgende week meer weten. A.s. zondag gaan we in ieder geval het gele huis in Øversjødalen bekijken, samen met Peter en Ingrid, die ook interesse hebben. Gezellig. En misschien ook het groene huis. Kijken kan altijd en beslissen kunnen we pas na maandag. Maandag hebben Tino en ik een vergadering met Tolga Skole, Storsteigen en de PPT over de overgang naar Storsteigen. Kan ik gelijk vragen wanneer nu precies de schooltijden zijn. En dan kunnen we weer verder kijken of Øversjødalen dan te doen is of niet. Alles op het gemak. Op z'n noors.

Vandaag heeft Tino examen Engels. Ik hoop maar dat hij dat ook op z'n noors doet en het niet te snel afraffelt. Loreena heeft vandaag vrij, omdat Vidarheim niet beschikbaar was voor het examen. Daarom is het examen op school. Morgen heeft Loreena tentamen wiskunde en gaat Tino met de klas naar Oslo. Het wordt een lange dag voor hem. Om 6.45 uur gaat de trein vanuit Tolga en om 23.19 uur is hij pas weer terug. Volgende week dinsdag heeft hij nog examen Engels mondeling. Als dat doorgaat tenminste. Want er wordt gestaakt door de leraren en ook nog door diverse andere ambtenaren. De staking is vorige week begonnen, toen staakten voornamelijk de schoonmakers en administratief medewerkers. Deze week staakten de leraren en blijkbaar duurt dat nog tot volgende week. Dat betekende aangepast lesroosters. De helft van de leraren was in Oslo en de andere helft geeft nog les. Waarschijnlijk zijn Tino en Loreena dan maandag vrij, vanwege de staking. Ook de bibliotheek is al de hele week gesloten. We wachten het wel weer af wanneer dat allemaal weer voorbij is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten