Gemengd koor Sneppen op 17 mei 2015

Gemengd koor Sneppen op 17 mei 2015

vrijdag 18 maart 2011

Belevenissen in Hjartdal

Woensdag 9 maart vertrokken we vanuit Eikerapen richting Hjartdal. Het had die nacht gesneeuwd, dus alles zag er prachtig sprookjesachtig uit. Onderweg was het afwisselend bewolkt, zon, regen en sneeuwbuien. Rond 3 uur 's middags kwamen we aan bij onze accomodatie in Hjartdal: Su-Aarhus. We troffen een ontzettend gezellige hut aan, met uitzicht over het dal. Echt een schot in de roos! Het enige minpuntje was het warme water uit de douche: dit was snel op. Maar de inrichting van de hut en het formidabele uitzicht maakten dit helemaal goed. Zie ook hun website: http://www.hjartdalsbygda.no/su_aarhus/index.htm.
Donderdag 10 uur werden we verwacht op het Kommune Senter van de Hjartdal Kommune. We werden ontvangen door Margit, die ons vervolgens uitgebreid rondleidde. Ook hier de school bezocht en even langs de dokterspost gereden. Vervolgens de berg op, richting Tuddal. Ondertussen was het weer gaan sneeuwen, maar Margit had spikes onder haar banden, dus de sneeuw was geen probleem. Helemaal boven op de berg stond het Tuddal Hoyfjellshotel (http://www.tuddal.no/). Wat een mooie inrichting had dit hotel. Ik was er helemaal weg van! We kregen een uitgebreide lunch voorgeschoteld met ....... elandenvlees. Matjo had zalm, maar de kids en ik hebben heerlijk zitten smullen van de elandenburger. Elanden zijn er veel in Noorwegen. Elk jaar is er een jachtseizoen, waarin elanden geschoten mogen worden. Er is wel een quota en het ene jaar mogen alleen de stieren afgeschoten worden en het andere jaar alleen de wijfjes. De jacht is om te voorkomen dat er teveel elanden komen.
Rond half 2 waren we weer beneden, bij het kommunesenter aangeland. Aan het eind van de middag heeft Anne, de eigenaresse van onze hut, ons nog rondgeleid met haar fourwheeldrive door de bergen. Ook zijn we even bij 2 nederlanders, Patrick en Marieke, langsgeweest. Zij runnen het Nordbo pensioen (http://www.nordbopensjonat.com/nederlands/nlindex.htm). Dus als iemand een plaats om te overnachten zoekt in Hjartdal, kun je nu kiezen uit de drie bovenstaande.
De volgende dag hadden we een dag voor onszelf. Helaas was het skisenter alleen in het weekend open, dus skieen zat er helaas niet in. Dus zijn we eerst naar Heddal gereden, waar een heel mooi staafkerkje stond.
Daarna zijn we verder gereden richting Notodden, waar we een winkelcentrum zijn binnengegaan. De kids wilden even shoppen. Loreena en ik hebben beiden nog wat kleding gekocht bij een te gekke kledingwinkel: kappAhl (http://www.kappahl.com/no/). Ze hebben daar hele leuke kleding voor niet eens zulke dure prijzen. Het is vergelijkbaar met de prijzen van V&D.
En toen was het alweer zaterdag en moesten we weer terug naar Nederland. Om half 5 's middags ging de boot vanuit Kristiansand, dus we moesten bijtijds weg. Om 9 uur 's ochtends vertrokken we uit Hjartdal. Onderweg varieerden de temperaturen van -8 tot +3 graden. We zijn ook nog even bij de mineralenwinkel tussen Evje en Kristiansand langsgeweest. Daar hebben we vorig jaar zomer ook een aantal stenen gekocht en ook nu weer konden we de verleiding niet weerstaan.
We zijn bij beide gemeentes zeer hartelijk ontvangen, maar hebben gekozen voor de gemeente Aseral. De bergen zijn daar wat minder hoog dan in bijv. Hjartdal en Hallingdal. Tino vond vorig jaar de bergen in Hallingdal te hoog, hij voelde zich daar niet fijn bij. En dat had ik dit keer in Hjartdal. In Stor-Elvdal, de andere gemeente die we heel leuk vonden, waren de bergen ook minder hoog. En verder voelde Aseral gewoon heel goed. En nu afwachten wat de komende tijd gaat brengen. Spannend!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten