Gemengd koor Sneppen op 17 mei 2015

Gemengd koor Sneppen op 17 mei 2015

zondag 8 mei 2011

Terug in Tholen

We zijn gisterenochtend om kwart over zes vertrokken vanuit Kyrkjebygde, Åseral. Helaas had de boot een half uur vertraging, omdat 1 van de 4 motoren het niet deed. In Denemarken hadden we ook een uur vertraging en in Duitsland hadden we nog een flinke omleiding. Verder waren de stops onderweg wat langer dan normaal, waarschijnlijk vanwege het mooie weer denk ik. We waren in ieder geval om kwart voor 1 thuis.

Ik had nog niet verteld hoe Loreena het uurtje met haar toekomstige klasgenoten vond. De klas had dat uur les van een invallen, meneer Jo Tore, en dit bleek de zoon van Arna te zijn. Loreena mocht wat nederlandse woordjes leren aan de klas. Het lesgeven door de leraar ging natuurlijk in het noors, maar meneer Jo vertaalde het dan in het engels voor Loreena. Daarna was de schoollunch en toen werd ze door 1 van haar toekomstige klasgenootjes meegevraagd naar buiten, terwijl wij op dat moment een schoollunch kregen. Ze was erg enthousiast na afloop en zag het helemaal zitten om hier naar school te gaan. Toen we 's middags een paar toekomstige klasgenoten tegenkwamen, werd er ook uitgebreid gezwaaid naar elkaar.

Vrijdagavond werden we nog uitgenodigd voor weer een traditionele noorse maaltijd. Arna is niet alleen een fantastisch mens dat heel veel voor ons doet, maar ze kan ook geweldig koken! Dit keer kregen we een soort roompap met suiker, kaneel en rozijnen. Martijn had het dessert gemaakt, kruimeldeeg met room, appels en vanilleijs. Ook heel lekker! We zaten propvol na afloop. Arna vertelde toen dat ze contact had gehad met iemand van de provincie Vest-Agder die over onderwijs ging. Het blijkt nu dat Tino pas naar de vidergaende skole kan als hij redelijk goed noors kan. De opleiding op de vidergaende skole duurt 3 tot 5 jaar, dit hangt af van wat je daarna gaat doen. Deze 5 jaar moet je voor je 25e gedaan hebben. Dus Tino heeft nog ruimschoots de tijd. En omdat hij nog heel erg weinig noors kan, zal hij toch in Åseral naar school moeten. Het is nu de vraag in welke vorm. Ik moet dus zo snel mogelijk dat psychologische verslag laten vertalen, zodat dat naar de schoolbegeleidingsdienst van de samenwerkende kommunes Audnedal, Marnardal en Åseral kan. Die brengen dan een advies uit, wat in de meeste gevallen overgenomen wordt door de gemeente. Het ziet er dus positief uit voor Tino, want hij zag er erg tegenop om naar Byremo te moeten met de bus.
Nu heb ik nog 1 klein probleempje en dat is dat dit verslag al ergens in een verhuisdoos zit en die doos staat ergens op de zolder achter de verwarmingsketel tussen een aantal andere verhuisdozen met boeken e.d. Ik moet straks dus even al die dozen vanachter de ketel vissen, totdat ik de goede doos gevonden heb. Eventjes balen, en dat op moederdag!

1 opmerking:

  1. Hoi Colinda,

    Bij toeval kwam ik terecht op deze site en heb je Blog met plezier gelezen. Voor ons ligt deze hectische periode inmiddels al 4,5 jaar achter de rug. We wonen nu in Hornnes, vlakbij Aseral, ik ben dus bekend met de mooie omgeving waar jullie gaan wonen. Het eerste jaar hier, viel vooral mij nog iets zwaar, af en toe dan. Maar inmiddels hebben we hier onze draai weer helemaal gevonden. Heerlijk, die rust de ruimte en natuurlijk de prachtige natuur!
    Via deze weg wens ik jullie veel succes met de emigratie en een goede start hier in Noorwegen!

    Wie weet tot ziens!

    Marianne Visser, Hornnes

    BeantwoordenVerwijderen