Gemengd koor Sneppen op 17 mei 2015

Gemengd koor Sneppen op 17 mei 2015

donderdag 5 mei 2011

donderdag 5 mei 2011

Eerst: vandaag zou mijn vader 68 jaar geworden zijn. Het feit dat hij er niet meer is, blijft een raar gevoel.

Vanmorgen hebben we ons om 9 uur gemeld op het Rådhus. We hadden daar een ontmoeting met Arna, Oddmund, de burgemeester, Øyvinn, de gemeenteman die gaat over werkgelegendheid en bedrijven en met de gemeentesecretaris. We hebben het gehad over huisvesting, het agentschap wat Matjo op gaat zetten, het zoeken van een baan enz. Øyvinn vertelde dat er binnenkort een parttime baan bij de bibliotheek beschikbaar komt, of dat iets voor mij zou zijn. Nou, dat lijkt me wel wat. Ik ben dol op boeken en lezen. De vacature wordt binnenkort gepubliceerd op de website van Åseral Kommune, dus vanaf nu elke dag maar even checken, want ik ga zeker op deze vacature reageren.
Om 5 voor 10 moesten we op de Kyrkjebygda Skule zijn, de school in Åseral. Loreena werd gelijk meegenomen om een les bij te wonen en wij gingen naar een vergaderruimte om daar van alles over Tino en Loreena te bespreken. Loreena is geen enkel probleem, die kan na de zomervakantie meteen naar school.

Kyrkjebygda Skule
Tino is een heel ander verhaal. Hij valt door zijn leeftijd en zijn autisme een beetje tussen wal en schip. We hoopten dat hij eerst een jaar in Åseral naar school zou kunnen, maar er moet eerst uitgezocht worden of dit wettelijk wel kan. Als dat wettelijk kan, is er geen probleem. Dan krijgt hij ook extra begeleiding voor het noors. Kan het wettelijk eigenlijk niet, dan zou hij, zoals ik het begrepen heb, wel in Åseral naar school kunnen, maar heeft hij geen recht op extra begeleiding. Hij zou dan eigenlijk naar de vidergående skule (vergelijkbaar met mbo in Nederland) in Byremo moeten. Byremo ligt een half uur met de bus hiervandaan. Dus zijn we vanmiddag samen met Arna naar Byremo gereden, om daar te praten. Hele aardige mensen daar, net als in Åseral trouwens. Ze dachten goed mee en kwamen met een goede oplossing. Alleen: de provincie Vest-Agder moet hier wel toestemming voor geven, omdat we eigenlijk al te laat zijn met de aanmelding. Dus dat moet ook uitgezocht worden. Arna krijgt het ontzettend druk door ons! We moeten, als we weer in Nederland zijn, zo snel mogelijk het psychologische rapport van Tino laten vertalen. Dit rapport is opgesteld in 2007 en daarin staat de diagnose PDD-NOS. Dit rapport kan er misschien voor zorgen dat hij toch nog een jaar in Åseral naar school kan. Het vertalen moet wel door een officieel vertaalbureau gedaan worden. Tja, je moet er wat voor over hebben om te willen emigreren!
Begin van de avond zijn we nog even richting Ljosland gereden, 1 van de 3 skicentra hier in de Åseral Kommune. Prachtige rit door een prachtige omgeving!

In de omgeving van Ljosland
Morgenochtend om 9 uur moeten we ons weer melden bij het Rådhus, waar Arna weer op ons wacht. We krijgen dan ons huurhuis te zien. We zijn er al een paar maal langsgereden en ik ben erg benieuwd naar de indeling. Daarna worden we bij de bank verwacht en 's middags gaan we nog even langs Martijn om nog allerlei praktische vragen op hem af te vuren. We zijn trouwens al uitgenodigd om op 13 juli a.s. mee te doen aan de internationale dag. Op deze dag wordt door alle nationaliteiten die in Åseral Kommune wonen, eten uit het land van herkomst gemaakt en verkocht. Het plan is om dit samen met Martijn te gaan doen. Matjo en Martijn gaan oliebollen bakken en ik zorg voor beschuit met muisjes, drop en stroopwafels, want dat kennen ze hier niet. Een uitstekende manier om met een heleboel inwoners kennis te maken en te integreren!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten