Gemengd koor Sneppen op 17 mei 2015

Gemengd koor Sneppen op 17 mei 2015

maandag 10 september 2012

Loreena in de 9e klas

De 9e klas staat hier in Tolga gelijk aan heel veel doen. Elke 9e klas richt een paar leerlingbedrijven op, waarmee geld wordt verdient voor de Rondane- en Oslotrip in het begin en aan het eind van de 10e klas.

Vandaag zijn ze begonnen met geld verdienen. De hele klas helpt mee om schapen vanaf de Sæter (zomerboerderij in de bergen) naar de boerderij beneden te drijven. Vanochtend is Loreena om 7 uur van huis weggefietst richting de Bua (de supermarkt in Vingelen). Daar wordt ze opgehaald door 1 van de ouders van de kinderen die in Vingelen wonen en naar de Sæter gebracht. Vanmiddag is ze hopelijk rond half 3 weer terug thuis.

A.s. zaterdag is het Lokal Mat Festival (lokale voedingsprodukten) in Tolga en de 9e klas is gevraagd of ze vrijdag- en zaterdagmiddag mee kunnen helpen met allerlei werkzaamheden. Ook hier krijgen ze voor betaald. Loreena helpt niet mee, want ....... ze geeft een feestje! Ze wordt a.s. donderdag 14 en geeft vrijdagavond haar verjaardagsfeestje voor een paar klasgenootjes. Soms wordt hier de hele klas uitgenodigd op een verjaardagsfeest, maar dan moet er speciaal een ruimte gehuurd worden, want 35 jongelui kan ik thuis niet kwijt. Dus heeft ze 5 klasgenootjes uitgenodigd, waar ze het meest mee omgaat op school. Om 18.00 uur begint het feestje. Wij moeten voor het eten zorgen en daarna moeten we natuurlijk foetsie. Ik begin dan met de yogalessen hier in Vingelen, dus dat komt eigenlijk wel goed uit. Wat Matjo en Tino gaan doen, weten ze nog niet.

Op de dag van Lokat Mat zelf, moet Loreena meemarcheren met het Skolekorps en sta ik op het terrein of in een gebouw van 1 van de oude boerderijen met het koor om ook vanalles eetbaars te verkopen en natuurlijk te zingen.

Nog wat info over de leerlingenbedrijven: er kon gekozen worden uit 4 verschillende soorten bedrijfjes. Een dienstverleningsbedrijfje (bijv. oppassen), een kunst- en handwerkbedrijfje, een horecabedrijfje en een (school)krant opzetten. Loreena heeft gekozen voor horeca, wat inhoudt dat ze met andere leerlingen bijv. cake en taart gaat bakken voor verkoop.

Voor de rest staat er in september nog het nodige op het programma voor haar op school. Week 37 en 38 doet de 9e klas mee met een kunstproject in samenwerking met de lokale kunstenares Helga Storbekken. Het is de bedoeling dat elke leerling een eigen doek schildert, dat tentoongesteld wordt in de Tøysentralen Galerie in Tolga. De opening van deze tentoonstelling is donderdagavond 20 september.

Vrijdag 21 september gaan ze naar de energiecentrale in Hunderfossen in het kader van het onderwerp Electriciteit van het vak Natuur. Ze vertrekken 's ochtends om 8.30 uur van school met de bus en zijn 's avonds tussen 19.00 en 20.00 uur weer terug.

Kortom: op school hoeft ze zich in september niet te vervelen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten