Gemengd koor Sneppen op 17 mei 2015

Gemengd koor Sneppen op 17 mei 2015

maandag 20 juni 2011

Nog meer afscheid en de school voor Tino

Afgelopen zaterdag zijn we wezen bowlen en eten met een van mijn beste vriendinnen en haar man en kinderen en a.s. schoondochter. De mannen wonnen met bowlen en ik eindigde samen met Tino gezellig onderaan. Daar kan ik dus echt niks van, van bowlen. Het was in ieder geval een gezellige avond.
Vandaag hebben we onze beste en oudste vrienden uit Vorden nog ontmoet ergens tussen Vorden en Tholen in. We zien elkaar niet erg vaak, maar als we elkaar zien, dan is het altijd beregezellig en komen we altijd tijd te kort. Ontzettend fijn dat we ze nog even gezien hebben, en als afscheid kregen we een doos vol met allerlei zakken drop. Daar kunnen we wel een jaar mee vooruit!

Afgelopen weekend hebben we nieuws gehad over de school voor Tino. Het blijkt dat de eis om noors te kunnen voordat je naar de vidergænde skule gaat, niet opgaat. Waarschijnlijk een communicatiestoornis. Degene die over het onderwijs gaat voor de gemeente Åseral heeft met verscheidene mensen van de provincie gesproken. Ze willen toch dat Tino naar de vidergænde skule in Byremo gaat. Hij krijgt dan wel de 1e of de 1e 2 maanden een begeleider mee, de hele dag. Verder gaat de school in Byremo zorgen voor extra noorse lessen en zou hij in een kleine klas komen. Met praktijk zouden ze dan rekening houden met zijn voorkeur voor een opleiding met dieren. Die is er op die school helaas niet, maar ze zouden er wel rekening mee houden. Voor de begeleiding is de nederlandse leraar uit Åseral gevraagd. Die geeft echter ook al les op de school in Åseral, dus hoe dat geregeld gaat worden, is nog niet zeker. Ik heb me maar gelijk aangeboden om, als er geen andere oplossing is, zelf Tino te begeleiden. Verder krijgt hij samen met Loreena na schooltijd nog nederlandse les van diezelfde nederlandse leraar (die krijgt hij zodoende erg druk met ons!) en waarschijnlijk ook nog huiswerkbegeleiding. Begin augustus is het de bedoeling dat wij als ouders, de nederlandse leraar (dhr van Rooij) en de onderwijsdeskundige (dhr Åsland) nog een gesprek hebben om het een en ander uit te werken. Wij vinden dit een zeer acceptabele oplossing, alleen Tino ziet het nog niet zo zitten. Het is voor hem natuurlijk een heel onveilige situatie. Als je een vorm van autisme hebt, is verandering sowieso al moeilijk. Maar ik denk dat het een goede oplossing is, en als we hem met z'n allen de tijd geven, dit goed gaat uitpakken.

Verder krijgen we van de Åseral Kommune nog noorse les aangeboden, fulltime voor drie weken. Dit vinden we een zeer mooi aanbod. Alleen vinden we drie weken fulltime best wel veel. Zeker voor de kinderen, ze hebben uiteindelijk wel gewoon zomervakantie en die begint voor hen pas officieel 7 juli. Omdat wij (Matjo en ik) 1 juli al vertrekken, hebben ze een week eerder. In Noorwegen begint de zomervakantie geloof ik, volgende week al. Dus mijn gedachten gaan meer uit naar bijv. 3 dagen in de week.
Matjo en ik hebben het afgelopen jaar al diverse lessen gehad. We zitten nu op B1 niveau. We willen natuurlijk graag zo snel mogelijk goed noors spreken, dus als we lessen krijgen, zou het natuurlijk wel handig zijn dat we verdergaan met het niveau waarop we nu zitten. Het zou anders toch wel zonde zijn van de tijd, energie en het geld dat we er nu al ingestopt hebben en ook voor de gemeente Åseral is het zonde van de tijd en het geld wat zijn daar insteken. We horen in ieder geval meer hierover, zodra we in Noorwegen zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten