Gemengd koor Sneppen op 17 mei 2015

Gemengd koor Sneppen op 17 mei 2015

dinsdag 31 augustus 2010

Vakantie in Noorwegen deel 3

Zondag 22 augustus zijn we naar het Osterdal gereden. We hadden daar een huisje geboekt in Elverum, bij een Nederlands stel dat 5 jaar geleden naar Noorwegen is geemigreerd.
We zijn via het Folldal en het gelijknamige plaatsje naar het Osterdal gereden. Folldal ligt tussen Hjerkinn en Alvdal in, en we vonden dit dal heel mooi. Prachtig gelegen, met hoge bergtoppen in de verte, lekker rustig. Ook hier zagen we ons wel wonen.

In het Osterdal aangekomen, bleek ook dit dal ons zeer te bekoren. Zelfs Loreena vond het hier leuk! We zijn eerst naar Koppang gereden en daarna naar Rena, waar we even rond hebben gekeken. Het plaatsje sprak ons wel aan en ook de huizenprijzen bleken hier redelijk laag te liggen, zagen we bij de plaatselijke makelaar in de etalage. Vervolgens zijn we doorgereden richting Elverum, waar Toon en Monique Sol, met hun twee kinderen, een mooi huis met een grote lap grond hadden gekocht, dat ook nog eens prachtig aan de rivier de Glomma lag.


Ze hebben ons vanalles verteld over hoe hun emigratie in zijn werk ging. Hier hebben we weer heel veel van opgestoken. Bijvoorbeeld over hoe je een huis koopt in Noorwegen. Je kunt een huis bezichtigen op een bepaalde dag en tijd. De makelaar belt je vervolgens op om te vragen hoe je het huis vond en of je een bod wil doen. Vervolgens gaat hij alle mensen die het huis bezichtigd hebben langs en daarna belt hij nummer 1 weer op, met de mededeling wat het hoogste bod is en met de vraag of hij hoger wil bieden. De hoogste bieder krijgt dus het huis.

Ook gaf Toon een tip over je nederlandse auto verkopen terwijl je al in Noorwegen woont. Je gaat met je nederlandse auto naar Noorwegen. In Noorwegen koop je er een auto bij. Dan ga je met beide auto's terug naar Nederland, alwaar je de nederlandse auto verkoopt. Een auto invoeren in Noorwegen is peperduur en geeft veel administratieve rompslomp. Een auto kopen in Noorwegen is ook duur, maar je hebt dan geen administratieve rompslomp.

Maandag 23 augustus zijn we op bezoek geweest bij de gemeente Rena. Het was weer een erg leuk gesprek, we kregen een rondleiding op de middelbare school. Desondanks is Rena toch afgevallen, omdat er een luchtmachtbasis dichtbij lag en je toch wel redelijk vaak geconfronteerd werd met overvliegende vliegtuigen en militair materieel in het straatbeeld van Rena. Vooral voor Matjo was dit een reden om hier niet te willen wonen.

Dinsdag zijn we op bezoek geweest bij de gemeente Stor-Elvdal, in de plaats Koppang. We hadden daar een gesprek met de burgemeester en zijn assistent. Dit bezoek sprong met kop en schouders boven alle andere bezoeken uit! We voelden ons erg welkom. We kregen ook hier een rondleiding op de pas gerenoveerde middelbare school, waarna we in de plaatselijke koffiebar lekker wafels gingen eten op kosten van de gemeente Koppang. Mochten we hier gaan wonen, dan zorgt de gemeente dat we in eerste instantie een huurhuis krijgen, waarna we op het gemak kunnen rondkijken om iets te kopen.

Helaas heeft het die dag de hele dag behoorlijk geregend en ook de temperatuur was niet veel: 12-14 graden. Dus even rondlopen in Koppang was er helaas niet bij. Maar ondanks de regen dus wel een heel positieve indruk van Koppang en de Stor-Elvdal Kommune.

Woensdag zijn we uit Elverum weggereden. Elverum vonden we trouwens niet veel aan. Een grotere plaats en te druk voor ons. We zijn er wel even geweest, naar het winkelcentrum. Loreena was dus de rest van die dag weer blij.

We zijn via de E6 richting Oslo gereden. We dachten, kunnen we lekker doorrijden. Bleken er wegwerkzaamheden te zijn, en niet zo'n beetje ook! Dus doorrijden zat er niet in. Oslo was gewoon een grote stad met bijbehorende drukte. We waren blij dat we er door waren. Vervolgens zijn we richting Kongsberg gereden en daarna via het Heddal en Hjartdal richting Valle in het Setesdal, ons laatste adres. Het Hjartdal bleek ook weer zo'n geweldig mooi dal te zijn, een beetje te vergelijken met het Folldal. Ook een plek om te onthouden dus! We kwamen ook een prachtige waterval langs de weg tegen, waar we natuurlijk foto's van hebben genomen.

In Valle was onze laatste overnachting. Het weer was gelukkig opgeknapt, want 's ochtends was het 10 graden en zwaar bewolkt. Onderweg werd het regelmatig 19 graden in de dalen met steeds meer zon. In Valle waaide het wel heel erg hard.


Donderdag was onze laatste dag. Deze dag zijn we heel op het gemak van Valle naar Kristiansand gereden, door het Setesdal. We zijn even in Evje gestopt om wat te eten en drinken. We zagen ook verschillende raftbootjes op de rivier langs de weg. Verder kon je in een mijn je eigen halfedelsteen delven, zoals amazoniet. Dit hebben we niet gedaan, omdat daar geen tijd meer voor was. Maar we hebben wel mooie stenen gekocht bij een mineralenwinkel langs de weg. Ook kwamen we weer een prachtige waterval tegen.

Om half 3 kwamen we aan bij de bootterminal in Kristiansand. De boot vertrok om 16.30 uur en ik vond het echt niet leuk om weg te gaan uit Noorwegen. We komen hier dus zeker terug! En als het aan ons ligt om te gaan wonen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten