Gemengd koor Sneppen op 17 mei 2015

Gemengd koor Sneppen op 17 mei 2015

vrijdag 27 augustus 2010

Terug van vakantie


Vanmorgen om 6.00 uur reden we Nederland weer binnen via de duitse grens in Twente. En het eerste wat me opviel was de gigantische hoeveelheid auto's op de A1. En wat een stresskippen zijn wij Nederlanders. Rijd je netjes met 120 km links een auto voorbij, rijdt er direct iemand op je bumper, want je gaat niet snel genoeg!
We wilden direct terug naar Noorwegen! Daar heb je maar een paar snelwegen rond Oslo, waar je 110 km op mag rijden. Voor de rest zijn het doorgaande wegen waar je 80 km op mag. De Noren hebben de gewoonte standaard 10 km te hard te rijden, maar we hebben het in de 12 dagen dat we daar waren maar 2 x meegemaakt dat iemand zo'n haast had, dat-ie aan onze bumper kleefde. Voor de rest reden de Noren ons voorbij zodra daar gelegenheid voor was.
En de rust daar...... Soms kwam je gedurende 150 km een auto of 20 tegen. Noorwegen is gewoon 1 groot natuurpark! Echt een schitterend land!
We hebben dus erg genoten van onze vakantie en we zijn aan het eind tot de conclusie gekomen: hier, in dit land, willen wij heel graag gaan wonen. Dus de beslissing is bij deze definitief. We gaan nu eerst verder met het opknappen van ons huis en volgende week nemen we contact op met noorsonline. Daar willen we een intensieve week Noors gaan volgen.
Want dat is ons wel duidelijk geworden: wil je in Noorwegen gaan wonen, dan is kennis van de Noorse taal een must.
Zodra we het Noors voldoende machtig zijn, komt er een Te Koop bord op ons huis en gaan we op zoek naar werk in Noorwegen.
We hebben tijdens onze vakantie een aantal streken bezocht en onze voorkeur gaat uit naar het plaatsje Nesbyen in het Hallingdal, de plaats Koppang in het Osterdal, de plaats Folldal en het Heddal en het plaatsje Dalen.
In Koppang voelden we ons erg welkom. We hadden daar een gesprek met de burgemeester en zijn assistent. Heel gezellig. We hebben daar ook een rondleiding gehad door een zogenaamde secundary school. Onze kids zijn 12 en bijna 15, dus als we daar gaan wonen, zouden ze naar zo'n school toegaan. De school die we bezochten was net geheel gerenoveerd, dus alles zag er nieuw uit. Op deze school zaten 90 leerlingen. Ook het vervolgonderwijs was hier uitstekend geregeld: deze school stond ernaast en hier zaten 150 leerlingen op.
Wat we belangrijk vinden in onze toekomstige woonplaats is dat er dus goede scholing voorhanden is, dat de kinderen in de buurt op paardrijles kunnen, er een paar zangkoren en/of een muziekvereniging zijn/is en dat de woon-/werkafstand maximaal zo'n 3 kwartier rijden is. En we hebben besloten aan onze droom vast te houden: een vrijstaand huis met genoeg grond voor een flinke moestuin en een wei voor 1 of 2 paarden. We konden namelijk in Gol, waar we ook een gesprek hadden met een gemeentefunctionaris, direct werk krijgen als we wilden. In de hotelsector was namelijk volop werk en dan konden we in het begin in een appartement gaan wonen. Maar dat is dus beslist niet wat we willen. Dus Gol als keuze voor wonen en werken was al snel afgevallen.

Volgende keer een uitgebreid verslag in 2 of 3 delen van onze vakantie.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten