Gemengd koor Sneppen op 17 mei 2015

Gemengd koor Sneppen op 17 mei 2015

maandag 16 december 2013

Spiller og synger inn jul på Tolga Kirke

Oftewel in fatsoenlijk nederlands: We spelen en zingen de kerst in. Of zoiets. Er is niet echt een goede vertaling voor. Maar gisterenavond was het in ieder geval weer zover. Zoals elk jaar werd de kerst weer ingespeeld en -ingezongen in de kerk van Tolga. Ook Sneppen was weer present, net als het skolekorps, de cultuurschool en Tolga-Os Janitsar.

Sneppen heeft, zoals gewoonlijk, eerst weer gezongen in het bejaardentehuis. Om 4 uur 's middags was het verzamelen en even inzingen en van half 5 tot kwart over 5 hebben we de bejaarde mensen weer een plezier gedaan met allerlei kerstliederen. De helft uit ons eigen repertoire en de andere helft meezingers. Bij één van de laatste liedjes begonnen de andere koorleden ineens een rondje te draaien, door de knieën te knikken en te buigen. Hein en ik snapten er in 1e instantie niks van, maar dit bleek weer zo'n liedje te zijn met een dansje. Net als de noorse versie van "Lang zal ze leven", daar doen ze dat ook bij. Bij het laatste refrein had ik eindelijk door wanneer ik moest draaien, wanneer door de knieën knikken en buigen. En toen begonnen ze ook nog iets met de armen te doen en was de chaos compleet.

Na de voorstelling koffie en gebak en rond 6 uur richting de kerk. Om 7 uur begon de dienst. Eerst was het schoolorkest aan de beurt. Loreena had het maar druk, want die speelde in het schoolkorps, daarna zingen met de kultuurschool en tot slot weer spelen, maar dan in Tolga-Os Janitsar. Sindre Riis heeft de volgende foto's genomen:

Het schoolkorps.
Na het schoolkorps was Sneppen aan de beurt. Dit keer stond ik samen met nog een andere sopraan tussen aan de ene kant de tenoren en aan de andere kant de bassen. Onze dirigente experimenteert graag met de opstelling, om een zo mooi mogelijke klank te krijgen. We hebben in ieder geval lekker gezongen, maar het was wel even wennen zo.

Sneppen.
Na Sneppen was de cultuurschool aan de beurt. Er werd door diverse leerlingen wat gezongen en/of gespeeld. Het laatst was het vocaal ensemble aan de beurt, met daarin Loreena. Ook dit klonk erg leuk.






Toen deed de priester zijn zegje en hebben 2 inwoners uit Etrirea, die nu in Tolga wonen, nog 2 afrikaanse kerstliedjes gezongen. Dat was weer eens heel wat anders. En tot slot was Tolga-Os Janitsar aan de beurt.

In Nederland worden de meeste kerstdiensten afgesloten met het "Ere zij God". In Noorwegen wordt elke kerstdienst afgesloten met "Deilig er jorden". Een bekend kerstlied, ook in het nederlands vertaald met "Eeuwen geleden". Ook gisterenavond werd de dienst met dit lied afgesloten:

http://www.youtube.com/watch?v=S5Qgnycm-1s&feature=youtu.be

En toen stonden we rond half 9 weer buiten, na een avond lekker musiceren en zingen. Een leuke traditie vind ik dit.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten