Gemengd koor Sneppen op 17 mei 2015

Gemengd koor Sneppen op 17 mei 2015

dinsdag 30 september 2014

Concert

Afgelopen vrijdagavond hadden we de generale repetitie van "Biejjien vuelie", Solkvad met Frode Fjellheim en band in Røros. De band was nog niet helemaal compleet, de gitarist kon die avond niet aanwezig zijn. Maar dat mocht de pret niet drukken. De rest van de band bestond uit Ulla Pirttijärvi (een klein vrouwtje uit Fins Lapland die alle joikgedeeltes voor haar rekening nam), Hildegunn Øiseth (zij speelde trompet en bokkehoorn) en Snorre Bjerck (percussie). De bokkehoorn van Hildegunn is dus de hoorn van een geite- of schapebok. Magnar Storbekken (natuurinstrumentmaker uit Tolga en ook lid van Sneppen) had hem gemaakt. Heel bijzonder om te horen en zien wat Hildegun voor geluid uit die hoorn wist te toveren! De repetitie ging lekker en iedereen was na afloop tevreden.

"Biejjien vuelie" is een muzikale mis, waarin de traditionele Samische muziek gecombineerd wordt met elementen uit de Europese kerkmissen, zoals Kyrie, Gloria, Sanctus en Agnus Dei. Het resultaat is een heel speciale muziekmix.

Zaterdag moesten we om half 6 's avonds weer in Røros zijn. Net zoals vrijdag verzamelden we ons weer op het parkeerterrein bij Malmplassen in Tolga, waarna we met volle auto's weer naar Røros reden. Dit keer was ook de gitarist er en hebben we alles weer helemaal doorgenomen. Dit keer ging het iets minder, maar na een aantal stukken een paar keer extra doorgenomen te hebben, had iedereen er vertrouwen in dat het concert goed zou gaan. We waren rond 20 uur klaar met repeteren en aangezien het concert pas om 21.30 zou beginnen, hadden we dus een ruime pauze. Frode trakteerde ons op pizza's, waar we met z'n allen lekker van gesmuld hebben. Iets over negenen zijn we backstage gegaan en toen was het wachten tot het concert zou beginnen. Dat wachten vind ik altijd het ergste, want dan wordt je juist nerveus.

Om 21.30 uur konden we het podium op en konden we beginnen. Alleen bij het Gloria ging er iets fout. Onze dirigente was zo in trance dat ze vergat aan te geven dat we in moesten zetten. Gelukkig ging de rest prima. Dat vond ook het publiek en de journaliste van de Arbeidets Rett, zoals we gisteren in de krant konden lezen. Wat haar betrof, mocht het concert nog wel langer duren. Ze schreef o.a. dat het voor haar een beleving was alsof ze ondergedompeld werd in een oertijd met boven- en onderaardse mysteriën en magische en golvende geluiden.

Al met al vond ik het een heel bijzondere ervaring om aan zo'n concert mee te mogen werken en dat vonden ook alle andere Sneppenleden.

Zoekplaatje: waar sta ik? Frode Fjellheim is de man achter het keyboard.

Verder is het nog steeds genieten van de mooie herfstkleuren. Was het in het weekend wat minder, met veel wind en regen, deze week is het weer zonniger, maar wel kouder. De 1e nachtvorsten zijn een feit en 's ochtends is het vaak behoorlijk mistig. In de loop van de dag trekt de mist weg en wordt het weer zonnig.
De boom naast ons huis,
Zelfde boom, met stukje van de stal.
Uitzicht vanuit het keukenraam.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten