Gemengd koor Sneppen op 17 mei 2015

Gemengd koor Sneppen op 17 mei 2015

zaterdag 8 februari 2014

De schoolcarriere van Tino en de OL

Ja, hier weer een bericht over Tino. Afgelopen dinsdag had ik een gesprek met zijn contactlerares, Else Bjørn, in het bijzijn van Tino. Ik wilde graag weten van haar hoe het nu verder gaat met Tino's schoolcarriere. En ik moet zeggen, ik ben blij verrast door haar antwoord!

Ze vertelde me dat Tino nu de basisopleiding doet, maar dat hij daar eigenlijk veel te intelligent voor is. Op de videregående kun je kiezen uit 3 niveua's: de basisopleiding (grunnkompetanse), de beroepsopleiding (yrkekompetanse) en de theorie-opleiding, waarmee je naar de hogeschool of universiteit kan (studiespesialisering). Else was van mening dat de beroepsopleiding niet iets voor Tino is, omdat hij ten eerste nog niet voldoende noors spreekt en ten tweede, het voor hem waarschijnlijk problemen gaat opleveren om nu al te gaan werken. De beroepsopleiding bestaat uit 2 jaar school en dan 2 jaar het bedrijfsleven in. Else vond dat Tino intelligent genoeg was voor de studiespesialisering, maar dan niet nog 1 jaar na dit jaar, maar dan 2 jaar. Normaal gesproken doe je 3 jaar over studiospesialisering, maar omdat Tino tot nu toe de basisopleiding deed, wil ze gaan kijken of hij een jaar langer op school mag blijven. Tino zelf ziet dit ook zitten. Bij hem is rond de kerst de knop omgegaan, na lang gepiekerd te hebben wat hij nu eigenlijk wil. Hij is gemotiveerd om nog 2 jaar op school te blijven en dan ook flink wat meer huiswerk te gaan doen.

Nu gaat Else toestemming vragen bij de schoolbegeleidingsdienst. Als die toestemming geven, wordt er dus geld vrijgemaakt voor dat extra jaar. Al met al goed nieuws!

Ook hier in Noorwegen worden uiteraard de Olympische Winterspelen gevolgd. Heel Noorwegen stond zonet op zijn kop bij de gouden medaille van Ole Einar Bjørndalen. Hij won goud bij de biathlon. En natuurlijk de 3 medailles bij het nederlandse schaatsen op de 5 km. Ik kijk de uitzendingen via de noorse tv, want we hebben hier geen nederlandse zenders. De noorse commentatoren zijn over het algemeen erg enthousiast. Natuurlijk als het een noor betreft, maar ook bij de nederlandse schaatsters.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten