Gemengd koor Sneppen op 17 mei 2015

Gemengd koor Sneppen op 17 mei 2015

zaterdag 17 mei 2014

17 mei

Dit keer was 17 mei niet alleen de Nationale Dag in Noorwegen, maar werd ook het 200-jarig bestaan van de Noorse grondwet gevierd. Daardoor viel de optocht een stuk kleiner uit dan vorig jaar, want een heleboel mensen waar in Oslo, samen met het Skolekorps. Omdat het Skolekorps dit jaar 50 jaar bestaat, kregen ze een tripje Oslo aangeboden door de lokale bank, om daar in de grote optocht die langs het koninklijk paleis ging, te lopen.
Begin van de middag regende het nog, maar in de loop van de middag brak de zon door en werd het zelfs warm. In de regen was het trouwens ook niet echt koud.
De wat kleinere optocht in Tolga.

Vanochtend heb ik eerst mijn Noorse feestjurk aangetrokken en de Noorse vlag opgehangen.


Toen nog even naar NRK gekeken, die live uitzond vanuit allerlei plaatsen in het hele land. Om half 11 heb ik Hein opgehaald en zijn we naar Tolga gereden. De auto bij Malmplassen gezet en omhoog gelopen naar de kerk, waar we eerst moesten inzingen. Om 12 uur begon de kerkdienst. Zoals blijkbaar elk jaar, zat ook dit jaar de kerk maar halfvol. De kerkdienst op 17 mei in Tolga is niet echt populair. Tegen enen was de dienst afgelopen en hadden we de 1e keer het speciaal gecomponeerde lied voor de 200-jarige viering van de grondwet gezongen: "Det går et festtog gjennom landet". In totaal hebben we het lied vandaag zo'n 5 keer uit volle borst gezongen.

Loreena aan het marcheren.
Met een gedeelte van het koor in de optocht.
 Toen in de optocht heel Tolga door naar het bejaardentehuis. Loreena had het druk vandaag met marcheren met het korps. Ze moest om 10 over half 8 al in Tolga zijn voor het heisen van de vlag. Daarna door naar het plaatsje Narbuvol in de naburige gemeente Os. Vervolgens marcheren in Os zelf en daarna weer naar Tolga, voor de laatste mars.
Bij het bejaardentehuis aangekomen kregen we de gebruikelijke speeches, afgesloten met, jawel, het lied "Det går et festtog", gezongen door Sneppen en een aantal kinderen uit de laagste klassen en begeleid  door het korps.

Koor en korps bij het bejaardentehuis.
 Toen is Sneppen het bejaardentehuis ingegaan en hebben we voor de bejaarden gezongen. En jawel, weer "Det går et festtog". Na afloop snel naar Vidarheim, want we waren allemaal erg hongerig en dorstig geworden van al dat zingen. Na kaffe og kake, begonnen om 15.30 uur eerst de jongste leerlingen van de kultuurschool met een optreden en daarna was het weer de beurt aan Sneppen. We sloten af, met weer hulp van een aantal jongste leerlingen, met, daar is-tie weer, "Det går et festtog". En toen naar Malmplassen om te genieten van een welverdiend koud en warm buffet. Daarna vond ik het wel welletje en ben naar huis gereden. Matjo, Tino en Loreena waren al eerder (rond een uur of 3) naar huis gegaan.

Vanavond is het nog een revue, gevolgd door een feest in Vingelen en een feestavond met live-muziek in Tolga, maar ik vind het wel welletjes voor vandaag. Het was weer gezellig en vanavond maken we het gezellig met z'n viertjes thuis.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten