Gemengd koor Sneppen op 17 mei 2015

Gemengd koor Sneppen op 17 mei 2015

zaterdag 22 maart 2014

Harrytur

De afgelopen week hebben we onderzocht of het mogelijk is voor ons om een huis hier te kopen. We willen heel graag een klein boerderijtje, dat was onze droom toen we naar Noorwegen vertrokken. Er staan in de buurt een paar van die boerderijtjes te koop. We hadden al allerlei verhalen gehoord dat je 20% eigen kapitaal moest hebben. Dus besloten we maar eens met de bank te gaan praten. Tot onze verrassing was er veel mogelijk! Je kunt hier in het algemeen 3x je brutojaarsalaris lenen. En bij onze huisbank (Tolga-Os Sparebank) bleken we geen 20% eigen kapitaal te hoeven inleggen. Sterker nog: bij het bedrag dat wij in ons hoofd hadden, hebben we helemaal geen eigen kapitaal nodig. De rest van de week stond dan ook in het teken van rekenen en rekenen, om te kijken of het inderdaad mogelijk is. Voorlopig zijn we nog niet uitgerekend :-).

Afgelopen week kwam de winter weer even terug, met een hoop sneeuw, zo'n 40 cm:



Dat werd dus weer een weekje sneeuw van de auto halen als je weg moest. Gisteren begon het weer te dooien, zodat het nu weer een gladde boel is hier. Van mij mag de dooi nu wel doorzetten. Ik vind sneeuw hartstikke leuk, maar dan moet het niet gaan dooien en dan weer opvriezen.

Tino is afgelopen week met de meiden uit zijn klas van het geld dat ze verdient hebben men hun leerlingenbedrijf op de beurzen lekker gaan eten bij een Italiaans restaurant in Tynset. Het was een gezellig boel. Dat geloof ik graag, als enigste knul tussen een troep meiden :-)


Tino met z'n meiden.

Ik had afgelopen woensdag nog een workshop over Livstiletablerere. Livstiletablerere zijn mensen die uit het buitenland hier in de omgeving zijn komen wonen voor de rust en ruimte en een bedrijf(je) zijn gestart. Hein, Daniëlle en Ingrid waren er ook. Peter niet, want die was op weg naar Hamar, om daar donderdag geopereerd te worden. Hij is ondertussen weer thuis en volgens de laatste berichten knapt hij langzaam weer op. Gelukkig maar! Terug naar de workshop. Deze was gratis en werd gehouden in Malmplassen in Tolga. Er stonden dienbladen met heerlijk belegde broodjes voor ons klaar. De rest van het gezelschap bestond uit o.a. mensen uit Duitsland, Engeland en Azië en Noren van diverse bedrijvenverenigingen uit der regio en afgevaardigden van een aantal gemeentes. Eerst werden de resultaten van het onderzoek wat gehouden was, gepresenteerd en daarna deden diverse mensen nog hun zegje. En na afloop kregen we een lekkere lunch voorgeschoteld. Nu maar hopen dat er inderdaad eens iets gedaan wordt met alle gegevens, want aan daadkracht vanuit gemeentes ontbreekt het hier nog wel eens


Vandaag zijn we op Harrytur geweest. Harrytur is een ritje naar Zweden om o.a. alcohol in te slaan. Alcohol is in Zweden goedkoper dan in Noorwegen en vele Noren gaan dan ook net over de Zweedse grens om daar alcohol en tabak te kopen. Eerst zijn we naar de Systembolaget geweest, de Zweedse versie van de Vinmonopolet, de staatsslijterij. Daar hebben we 2 pakken wijn en diverse speciale biertjes gekocht, o.a. Kriek Lambik. Hier in Noorwegen is de keus van speciale biertjes erg beperkt. Belgische biertjes hebben ze bijna niet. Daarna zijn we naar de ICA gereden, een supermarkt. Daar hebben we o.a. koffie, thee en chocola ingeslagen, die daar ook beduidend goedkoper waren dan hier. En op de terugweg zijn we gestopt bij een snoepwinkel, de Bybua in Tänndalen, en hebben we snoep ingeslagen. Zo 1 keer per jaar moet dat kunnen. We waren om 3 uur 's middags weer thuis.

De snoepwinkel in Tänndalen.




De buit is binnen.


En snoepen maar :-)





















Deze chocola is in Zweden ook beduidend goedkoper dan in Noorwegen.


En een paar lekkere speciaalbiertjes voor Tino en mij.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten