Afgelopen zaterdag zijn we naar Zenderen in Twente geweest voor een informatiemiddag van Placement. We zijn weer een heleboel wijzer.
We kregen eerst een lezing over het onderwijs in Noorwegen. Tino en Loreena gaan in Noorwegen naar de ungdomsskole, vergelijkbaar met het middelbaar onderwijs hier. En daar houdt ook elke vergelijking op. Kinderen van alle niveau's zitten daar bij elkaar in de klas. De klassen hebben niet meer dan ongeveer 18 kinderen maximaal. De kinderen krijgen ook allemaal dezelfde stof aangeboden. Er is veel individuele aandacht. Als een kind niet mee kan komen, krijgt hij dus extra aandacht van de leerkracht of de onderwijsassistent. Ieder kind krijgt ook dezelfde toets aangeboden. De cijfers die het kind kan halen varieren van 1 t/m 6. Dit wil niet zeggen dat als je een 2 haalt, je het niet goed hebt gedaan. Deze cijfers geven alleen de niveau's aan. Zitten blijven kun je dan ook niet. Verder is er nultolerantie wat betreft pesten. Hier wordt heel streng op gecontroleerd door alle leerkrachten. Wordt er pestgedrag geconstateerd, dan wordt hier direct actie opgenomen d.m.v. klasgesprekken e.d. Ook de zogenaamde 'labelcultuur' (merken) bestaat daar niet. Het maakt daar niet uit of je met dure Nikeschoenen of schoenen van de Schoenenreus aanloopt. Ieder kind hoort erbij. Er wordt ook heel veel aan natuurbewustzijn gedaan. Ook het brugwuppen plagen bestaat daar niet. Het komt regelmatig voor dat bijvoorbeeld de hele school gaat skieen. De 16-jarigen zijn dan verantwoordelijk voor de 6-jarigen.
Noorse kinderen gaan voor het eerst naar school als ze 6 jaar zijn en komen dan in klas 1. Ze blijven op dezelfde school tot dat ze 16 zijn, ze zitten dan in klas 10. Het komt ook voor dat de school wel gesplist is in lager en middelbaar onderwijs, maar dan staan de scholen wel naast elkaar.
Wij vonden dit hele verhaal super positief. Ook Tino zag het helemaal zitten. Loreena was niet meegegaan, omdat ze een verjaardagsfeestje had.
De volgende lezing ging over wonen en werken in Noorwegen. De meeste dingen die verteld werden, wisten we al. Er werd met nadruk geadviseerd om eerst een huis te huren en dan op het gemak rond te kijken voordat je een huis koopt. Het kan bijvoorbeeld gebeuren dat je een prachtig optrekje ziet in de zomer. In de winter blijkt dan dat het huis de hele winter in de schaduw ligt, omdat de zon niet boven de nabijgelegen berg komt. Ook werd er met nadruk verteld dat je eerst noors moest leren, voordat je gaat emigreren. Nou, dat lijkt ons nogal logisch.
De laatste lezing ging over de risico's en valkuilen van emigratie. Met kinderen in de leeftijd van 12 tot 16 jaar emigreren is dus een risico. Daar waren we ons al van bewust. Er werd ook gezegd dat het beste is dat in het begin 1 van de ouders werkt en de andere ouder voorlopig thuis blijft om de kinderen goed te kunnen opvangen en begeleiden. Een raad die we goed in ons oren knopen!
Matjo heeft vorige week zijn intensieve week noors gehad. Hij gaat eind januari de vervolgcursus (niveau A2) doen. Ik ga nu dus 1 x in de 2 weken voor de cursus noors voor gevorderen naar Essen.
Vorige keer vertelde ik dat onze kater Ricky weg was gelopen. Vrijdagavond was hij weer terug! We hebben hem het hele weekend binnen gehouden, zodat we afgelopen maandagavond ook met hem naar de dierenarts konden. Het vervoer in de transportmand kon hij niet bepaald waarderen! Hij ging behoorlijk te keer. Bij de dierenarts ging het gelukkig wel allemaal goed, dus is hij nu ook gechipt en heeft zijn 1e hondsdolheidinenting gehad. Alleen ......... hij is hem weer gesmeerd! Ik heb zo het vermoeden dat hij bij iemand anders in huis zit. Erg balen! Ik hoop dat hij voor 7 november weer terug is, want dan krijgt het hele spul de 2e hondsdolheid injectie. Zodra hij terug is, probeer ik hem 2 weken binnen te houden. En als hij dan weer wegloopt, tja, dan weet ik het ook niet meer!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten