Gemengd koor Sneppen op 17 mei 2015

Gemengd koor Sneppen op 17 mei 2015

maandag 9 februari 2015

Femundløpet en dooi

Weinig foto's van de Femundløpet dit keer, want die is gisterenochtend vroeg afgelast. Door de orkaan in de bergen was de løype helemaal ondergesneeuwd. Van de 9 junioren, kwamen er 4 vast te zitten op een berghelling. 1 heeft de finish in Røros gehaald en de andere 4 zijn door mensen van de Femundløpet naar beneden gehaald. Ook 3 hondesleeracers van de 600 km kwamen vast te zitten. De meeste rijders van de 600 zijn onderweg gestopt en hebben een schuilplaats opgezocht. De mensen van de 400 km zijn voor het grootste gedeelte gestopt bij het eerst checkpunt Tufsingdalen. Daar werd na de 1e 2 uur verplichte rust, de rust verlengd met nog eens 2 uur en daarna nog met 4 uur, waarna de Femundløpet helemaal werd stopgezet. Iedereen die vast zat in de bergen is ondertussen weer heelhuids beneden. Gisterenochtend had ik Hanneke, de 1e eigenaresse van onze hond Lurru, nog aan de telefoon. Haar vriend Mark deed dit keer mee, vorig jaar heeft zij de Femundløpet gereden. Ze vertelde dat de wind in Tufsingdalen begin de avond ze sterk was, dat ze bijna niet meer bij de honden op het veld konden komen. Ze besloot op dat moment de honden van het veld te halen en op hetzelfde moment werd er door de wedstrijdleiding ook medegedeeld dat de honden van het veld moesten.

Ik heb een paar foto's van Mark genomen van het televisiescherm toen hij zaterdag startte in Røros:


Zondagochtend begon met zon en weinig wind en heel veel sneeuw!

Zaterdagavond was dit het uitzicht naar buiten.
Zondagochtend zag het er zo uit.

We moesten een paadje graven naar de oprit, die Kjell Steinar al had schoongemaakt.


Tino, Loreena en ik zijn daarna gaan wandelen met Lurru en toen we terugkwamen was Matjo bezig de auto's uit te graven.

De weg was al aangeschoven.
Matjo en Loreena maken de atuo's sneeuwvrij.
 Kjell Steinar had gevraagd of we de auto's even boven konden zetten, zodat hij de sneeuw naast ons huis kon wegschuiven. Daar ging ons mooie paadje!

Dag paadje!

In de loop van de middag kwam de temperatuur boven nul. Eerst sneeuwde het nog maar daarna begon het te regenen. Bah! Toen Matjo 's avonds Tino weer naar Alvdal bracht deed hij er een half uur langer over dan normaal, omdat de weg inmiddels spiegelglad geworden was.

Ook vandaag dooit het behoorlijk met een temperatuur van 5-6 graden boven nul. Jammer hoor, zo gaat al die sneeuw weer snel weg. Er glijden nu regelmatig pakken sneeuw van het dak, die met een plof op de veranda of naast het huis vallen.

De trap naar de veranda zondagochtend.

De trap naar de veranda maandagochtend.



















Zondag was het afscheidingshek tussen de tuin en het weiland bijna helemaal verdwenen.
Maandaochtend was de sneeuw als een centimeter of 10 gezakt door dooi en regen.
Nu maar hopen dat het weer gaat sneeuwen de komende week, anders kunnen de paardensleeën die volgende week naar de Martnan in Røros gaan niet over de weg langs ons huis. Zowel Storm als Yr geven op dit moment geen sneeuw af.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten