Gemengd koor Sneppen op 17 mei 2015

Gemengd koor Sneppen op 17 mei 2015

woensdag 28 januari 2015

Rustige week

Na het weekend Trondheim volgde een redelijk rustige week. Maandag de 18e januari ben ik begonnen met de yogacursus in Os en die loopt goed! Er zijn 15 deelnemers en dat betekend dus geld ik het laatje, wat we goed kunnen gebruiken. De dames in Os zijn erg enthousiast over het yoga-aanbod. In Tolga heb ik nu 7 cursisten. Verder nog een priveles op donderdagochtend, die ook goed verliep en een vervolg krijgt a.s. vrijdag met dit keer 2 personen.

Vrijdag zijn we naar de open dag op Sagmoen in Vingelen geweest. Dat is een bedrijventerrein(tje) met o.a. Vingelen Utvikling en Alvdal Skurlag (een houtfabriek). Vingelen Utvikling kreeg een nieuwe naam: Rådhuset Vingelen. We konden koffie en gebak eten (altijd goed) en rondkijken. Het rondkijken hebben we niet meer gedaan, maar wel een paar leuke gesprekken gehad met bekenden (Eleonie bijv. die bij Rådhuset Vingelen werkt) en onbekenden en weer nieuwe mensen leren kennen. De foto's zijn van werknemers van Rådhuset Vingelen.

Onthulling van de nieuwe naam van Vingelen Utvikling, helemaal links Matjo.
Zoekplaatje: waar sta ik? Ik heb een witte jas aan :-)

Koffie en gebak in de kantine van Rådhuset Vingelen.
Ook afgelopen weekend verliep rustig. Lekker kreatief bezig geweest met de spullen die ik in Trondheim had gekocht:









Zondag zijn Loreena en ik gaan langlaufen op Olaberget. Het was heerlijk weer, zonnig en -12. Heerlijk om weer op de lange latten te staan en door het mooie landschap te langlaufen. Maar wat een spierpijn de 2 dagen erna!


















Vandaag (woensdag 28 janauri) is er een grote staking in Noorwegen. Veel mensen staken omdat de regering een flexibelere werkweek in wil voeren, dus ook op zondag werken en overwerken als de baas dat zo uitkomt, zonder rekening te houden met kinderen die op de barnehage zitten en voor een bepaald tijdstip opgehaald moeten worden bijv, makkelijkere ontslagregels, meer tijdelijke contracten enz. Dat betekend dat ik Loreena op moet halen van school, want er rijden geen bussen na 14 uur, vanwege die staking.

Volgende week (6 t/m 10 februari) is het weer Femundløpet en dat betekend dat we een nieuwe huisgenoot krijgen! Als het goed is komt hij 5 februari. Hij is een 4 jaar oude Alaskan Husky met de naam Lurru. Hij is tot nu toe een sledehond geweest, maar hij blijkt een lichte hartafwijking te hebben. Hij kan er gewoon oud mee worden volgens de dierenarts, maar hij is niet meer geschikt als sledehond. De eigenaren, een Nederlands stel uit Leirdal, wilden hem eerst zelf houden omdat hij zo lief is, maar Lurru wordt elke keer doodongelukkig als hij al de andere honden weg ziet gaan voor de hondeslee en hij niet mee mag. Daarom hebben ze besloten een goed tehuis voor hem te zoeken en hopelijk kunnen wij hem dat bieden. We zien er erg naar uit en vooral Tino is al helemaal aan het uitzoeken wat we moeten doen zodra Lurru hier is. Dit is Lurru:



zondag 18 januari 2015

Trondheim

Vrijdagmiddag zijn we eerst boodschappen gaan doen in Tynset, waar we Nico en Ineke bij de Europris tegenkwamen. Het was niet de 1e keer dat ik ze zag deze week, afgelopen maandag ben ik nog even bij ze op de koffie geweest. We hadden toen om half 10 een afspraak bij de NAV. Matjo en ik reden allebei in ons eigen auto naar Tolga, want Matjo moest daarna weer naar de garage in Tynset, want er was weer eens wat met de auto. Dat heb je als je een Roest En Narigheid Achtervolgen U Lange Tijd auto hebt. Ik zou naar de bibliotheek gaan, maar die was pas om 11 uur open en het was nog maar 10 uur. Dus besloot ik om spontaan bij Nico en Ineke aan te bellen en was ik dus pas om half 12 bij de bibliotheek :-)
Maar dat even tussendoor. Vrijdag kwamen we Nico en Ineke tegen bij de Europris en we vertelden dat we die middag naar Trondheim zouden gaan, omdat Matjo de volgende dag de Bergenstest daar moest doen. Ze vertelden dat Tonny en Miranda met hun dochters Maan en Ylva ook in Trondheim waren dit weekend. Voor degenen die nu denken: wat hebben Nico en Ineke met Tonny en Miranda te maken? Nico en Ineke zijn de ouders van Tonny. Goh, zeiden we toen tegen elkaar, het zou wel heel toevallig zijn als ik die zaterdag tijdens het winkelen tegen het lijf zou lopen.

Rond 3 uur zijn we met z'n vieren (Tino en Loreena waren klaar met school en konden met ons mee terug) weer naar huis gereden. De kids hebben alle boodschappen opgeruimd en wij hebben onze koffers gepakt en zijn naar Trondheim vertrokken, waar we tegen zevenen aankwamen. Hoe dichter we bij Trondheim kwamen, hoe minder sneeuw er lag. We hadden een hotel geboekt en wie stonden daar zich in te checken toen wij het hotel binnenkwamen? Juist, Tonny, Miranda Maan en Ylva. Nou ja!! Miranda had een tafel gereserveerd in een sushirestaurant en vroeg of we zin hadden om mee te gaan. Wel ja, waarom niet? Het was maar goed dat ze gereserveerd had, want het restaurant zat behoorlijk vol. Het eten was lekker en we hebben dan ook een gezellige avond gehad.

In het Sushirestaurant, foto genomen door Tonny.
De volgende dag waren we tegen acht uur in de ontbijtzaal, want Matjo moest zich om 8.45 uur melden in een ander hotel waar het examen gehouden werd. Ik heb na het ontbijt nog even wat zitten lezen en om half 10 heb ik uitgecheckt en ben ik het centrum in gegaan. Het hotel lag overigens ook in het centrum. Ik had de Fretex (2de handswinkel) en de Panduro Hobby op mijn lijstje staan. In beide winkels ben ik geslaagd, dus ik kan weer lekker aan de slag met voorwerpen oppimpen. Ik heb mijn rolkoffer, waar al mijn aankopen in zaten, even naar de auto gebracht en besloot toen op zoek te gaan naar een nieuwe winterjas, want de rits van mijn huidige winterjas begon kapot te gaan. Het was overal volop uitverkoop, dus ik zou voor niet al teveel geld een goede winterjas moeten kunnen kopen. Drie keer raden wie ik tegenkwam in de 2e winkel waar ik ging kijken? Juist, de familie Ackerman. Miranda vond het erg gezellig en vroeg of ik zin had met hun mee verder te winkelen. Dat leek mij ook wel zo gezellig, want van 10 tot 3 uur in je eentje is alleen het eerste uur leuk. Ik vond mijn winterjas bij de BikBok voor 300 kroontjes. Om half 2 zijn we wat gaan drinken en even uit gaan rusten van al dat geslenter en daarna hebben we afscheid genomen. Matjo was even na drieën klaar. De test was moeilijk geweest en hij had geen idee hoe hij het gedaan had. 3 maart hoort hij de uitslag. Het was inmiddels behoorlijk door gaan regenen (even wennen hoor, hier regent het al niet meer sinds november, hier sneeuwt het). Al met al ben ik blij dat ik niet in een stad woon, wat een herrie van dat verkeer en wat een troosteloze indruk met die regen en 2 graden boven nul. Gelukkig waren er nog de duizenden lichtjes in de bomen in de winkelstraat, dat gaf nog enige gezelligheid. Aangezien ik mijn fototoestel vergeten was, heb ik onderstaande foto van het internet geplukt:

De Nordre gata in Trondheim.
We zijn rond 4 uur weer weggereden uit Trondheim en onderweg daalde de temperatuur onder het nulpunt en ging de regen over in sneeuw. Thuis was het -7 en het had ook gesneeuwd. Tino en Loreena hadden zich prima vermaakt en het huis was geen puinhoop toen we thuiskwamen.

vrijdag 16 januari 2015

School, concert en yoga

Vrijdag 9 januari had ik een gesprek op Storsteigen (de school van Tino) met Tino, zijn mentor Else Bjørn en de zaakbehandelaar van de PPT (schoolbegeleidingsdienst) Oddbjørn Flatgård. Het ging hoofdzakelijk om het aanmelden van Tino voor een 4e jaar op de Videregående. Normaal is de videregående opleiding general studiespesialisering 3 jaar, maar in speciale gevallen kan er een 4e jaar aan vast geplakt worden. Als je lærling bent, is de opleiding wel 4 jaar. Je hebt eerst 2 jaar een praktijkopleiding. Na die 2 jaar kun je kiezen: je doet nog 1 jaar studiespesialisering en als je het goed doet heb je dan je diploma. Of je gaat als praktikant (lærling) 2 jaar in een bedrijf werken en dan heb je na die 2 jaar je diploma. Aangezien Tino na 2 jaar praktijk uitgekeken was op het paardenvak, en ook omdat zijn mentor vond dat hij intelligent genoeg was om general studiespesialisering te doen, heeft hij voor het laatste gekozen. Maar door de moeilijke start en omdat hij het noors nog niet goed genoeg machtig is, was het beter om dat ene jaar te spreiden over 2 jaar. Maar daar is toestemming voor nodig van de provincie. Binnenkort is er dus een vergadering met Storsteigen, PPT en provincie om te kijken wie verder mag en wie niet. De provincie neemt meestal de aanbeveling van school en PPT over, als die er tenminste 100% achter staan. Gelukkig is dat bij Tino het geval. We weten pas in april of de toestemming ook daadwerkelijk wordt verleend. We hopen van wel, anders is hij in juni klaar met school en heeft hij nog geen diploma.

Loreena had afgelopen zaterdag 2 concerten met het Tolga-Os Janitsar, Het was het traditionele nieuwjaarsconcert, alleen nu waren er 2. Dat kwam omdat het Nidaros Jongenskoor uit Trondheim meedeed. 's Middags was het in Os en 's avonds in Tolga. Ik had er graag heen gewild, maar een toegangsprijs van 300 kr (33,50 euro) was een beetje teveel van het goede. Financieel zitten we een beetje krap, dus we moeten uitkijken wat we uitgeven. Gelukkig heeft Sindre Riis een mooie foto van Loreena gemaakt:
Loreena tijdens het concert (Foto: Sindre Riis)
Afgelopen maandag kreeg ik te horen dat de locatie voor de yogacursus die woensdag is begonnen, niet doorging. Erg fijn om dat 2 dagen vantevoren te horen te krijgen, terwijl ik de aanvraag vorige maand al had gedaan en ook al toestemming had gekregen. Degene die de toestemming introk verwees me naar KREAnøst en Ingrid Eide. Gelukkig had zij een goed voorstel voor me. Ze zijn bezig om van de 1e etage van het Handelssenter in Tolga (ik had mijn yogastudio daar op de begane grond) een soort kantoorhotel te maken. Er staan namelijk veel kantoren en kantoortjes leeg en nu willen ze bedrijven en bedrijfjes aantrekken via het kantoorhotelconcept. Daarvoor moeten de ruimtes wel allemaal opnieuw geverfd worden, om het aantrekkelijker te laten uitzien. In ruil voor mijn schilderkunsten mag ik nu gratis gebruik maken van een ruimte daar.

Ik had 10 aanmelding voor de yogacursus in Tolga, er kwamen er maar 5 opdagen. 2 waren ziek en eentje kon toch helaas niet komen die avond en van 2 heb ik niets gehoord. Maar goed, aangezien ik toch niet voor de ruimte hoef te betalen, was dit ook prima. Aanstaande maandag begin ik weer met een yogacursus in Os, ook daar 10 aanmeldingen. En ook de 60+ yoga in Tynset gaat goed, ik had 6 dames voor mijn neus afgelopen woensdagochtend. En donderdagochtend nog een privelesje bij iemand thuis. Donderdagmiddag ben ik naar Aleida geweest, eerst gezellig kopje thee drinken en daarna nog een lekkere wandeling gemaakt in de wind. De temperaturen zijn nu niet meer zo laag als tijdens de kerst (nu rond de -5), maar het is wel meer gaan waaien en dat maakt het ook koud

Vorige weekend arriveerde orkaan Nina bij de Noorse kust. Wij hebben niet echt veel wind gehad hier, maar wel veel sneeuw. En dat is nooit erg in de winter :-)

Vanmiddag gaan we boodschappen doen in Tynset, daar halen we gelijk Tino en Loreena op en eind van de middag vertrekken Matjo en ik richting Trondheim. Matjo heeft daar morgenochtend om 9 uur het examen voor de Bergenstest en aangezien het 3 uur rijden is, leek het ons verstandiger een hotelletje te boeken. Het examen duurt 6 uur. Ik ga lekker Trondheim in, nog wat spulletjes kopen die ik nodig heb en verder lekker rondkijken.

donderdag 8 januari 2015

En toen was het 2015

Na de kerst volgden een paar rustige dagen. Beetje boodschappen doen, huishouden en gezellig knutselen met Loreena.
Gezellig creatief doen met z'n 2tjes.
Dinsdagavond 30 december begon het ineens te dooien. Er was een flinke storm in het noorden aan de gang, daar dooide het heel hard. En wij kregen daar een staartje van. Het heeft zo'n 2 dagen gedooid, waardoor de sneeuw uit de bomen viel en het spiegelglad werd op de weg. Op 31 december moesten we nog even naar Tolga. Hein en Danielle kwamen de bank en stoelen halen uit de yogastudio en we moesten nog wat boodschappen hebben voor oud en nieuw. Toen we naar Tolga reden zag je precies de grens waar het gedooid had en waar de temperatuur nog onder nul was. In Tolga vroor het nog, alle bomen waren nog wit. De grens lag bij Vingelsåsen. Daarboven was alle sneeuw uit de bomen verdwenen. Niet leuk, dooi in december!

's Middags heb ik weer oliebollen gebakken. Eerst oliebollen zonder rozijnen en sukade. Het deeg met rozijnen wilde niet rijzen en heb ik dus weg moeten gooien. Nog maar een keer geprobeerd en toen wilde het deeg wel rijzen. De oliebollen smaakten heerlijk, vonden we allevier.

Oliebollen bakken.
Ziet er goed uit.
En smullen maar.
Oudejaarsavond hebben we naar een film op tv gekeken en om 12 uur snel naar buiten. De buren hadden namelijk een feestje en staken veel mooi siervuurwerk af. Ook in Vingelen ging behoorlijk wat siervuurwerk de lucht in. Gelukkig hebben ze hier niet van dat knalvuurwerk en vuurwerk wordt pas rond 12 uur afgestoken. Goed geregeld! Ik heb gelijk mijn fotostatief uitgeprobeerd met o.a. deze foto's als resultaat:
In de verte vuurwerk wat afgestoken werd in Vingelen.

Vuurwerk afgestoken door de gasten van de buren.
Wij hadden gezellige lichtjes :-)
Op 1 januari zijn we 's middags naar Peter en Ingrid gereden. Bij ons was de temperatuur inmiddels net onder nul, bij Peter en Ingrid was het nog boven nul. De weg van Tolga naar Kåsa was behoorlijk glad, gelukkig was er net zand gestrooid, anders hadden we waarschijnlijk Kåsa niet gehaald. Het laatste stukje van de oprit (die een kilometer langs is) van Peter en Ingrid was spiegelglad. Het allerlaatste stukje ging redelijk steil omhoog en toen we bijna boven waren met de auto, konden we niet meer verder. Het was te glad en de auto gleed langzaam achteruit. Onderen aangekomen zijn Loreena en ik snel uitgestapt (we zaten achterin), Tino vond het allemaal wel spannend en is blijven zitten. Loreena en ik zijn naar boven geglibberd, naar het huis van Peter en Ingrid, die ons al op stonden te wachten. Peter is even bij Matjo en Tino gaan kijken. Met wat geduw van Tino tegen de auto en Matjo achter het stuur wisten ze de auto weer in de goede richting te krijgen. Daarna konden we weer bijkomen met lekkere oliebollen en koffie.

Zondag 4 januari had het inmiddels weer gesneeuwd en was de temperatuur gelukkig weer onder nul. Loreena en ik besloten om de skies maar weer eens uit te proberen. We zijn de weg richting Olaberget afgeskied en weer terug. Was weer even wennen in het begin, vooral voor mij oud besje, maar ik kreeg de slag gelukkig weer snel te pakken. Wat volgde de volgende dag was flinke spierpijn. Ja, ja, je moet er wat voor overhebben om een beetje te kunnen langlaufen.

Nogal onscherpe foto, maar zoveel sneeuw was er weer gevallen.
Daar gaan de dames.
Zondagavond heeft Matjo Tino weer terug gebracht naar Alvdal. Op de terugweg zag hij het Noorderlicht en heeft mij gelijk gebeld. Loreena en ik zijn direct naar buiten gehold, met fototoestel en statief en ik heb zowaar wat mooie foto's kunnen nemen. Het Noorderlicht was er maar kort, na 10 minuten was het weer verdwenen. Het blijft een mooi verschijnsel!



En maandag brak het normale leven weer aan. Loreena weer naar school, Matjo naar zijn kantoor in Os. En ik nu thuis. Ik ben weer begonnen met allerlei voorwerpen te decouperen en de yogacursussen voor te bereiden. Volgende week woensdag begint de cursus in Tolga, ik heb nu 7 deelnemers daarvoor. En de week daarop weer een cursus in Os, als het goed is heb ik daar 8 deelnemers. Woensdagochtend weer de 60+ yoga bij de Frivilligssentrale in Tynset. Er waren 3 dames dit keer. Na afloop vroeg Aud Mary of ik nog even thee kwam drinken. Ach ja, waarom niet, altijd gezellig. Daarna richting Tolga, even naar de bieb en de bank en even op de koffie bij Hein en Danielle in de werkplaats. En over Aud Mary gesproken: in de kerstvakantie zijn we nog even bij hen op de koffie geweest en toen vroegen ze of ik weer interesse had om in mei, juni en juli in de bloementent in Tynset te komen werken. Ja dus! En ondertussen heb ik ook al bedacht om te vragen of ik daar wat van mijn spullen mag verkopen. Ik versier ook bloempotten, dus dat past er mooi bij, dacht ik zo.

Bloempot die ik voor  Loreena als kerstcadeautje heb gemaakt.
Fotolijstjes die ik in een 2de handswinkel heb gekocht en gedecoupeerd heb met servetten. En daarin de foto's van afgelopen oktober van Neeltje Jans en 1 van 3,5 jaar terug van Neeltje Jans.
En nu we het toch over creatief bezig zijn hebben, hier nog een foto van de bureaustoel van Loreena die ik opnieuw bekleed heb en de nieuwe gordijnen in haar kamer: