Gemengd koor Sneppen op 17 mei 2015

Gemengd koor Sneppen op 17 mei 2015

dinsdag 30 september 2014

Concert

Afgelopen vrijdagavond hadden we de generale repetitie van "Biejjien vuelie", Solkvad met Frode Fjellheim en band in Røros. De band was nog niet helemaal compleet, de gitarist kon die avond niet aanwezig zijn. Maar dat mocht de pret niet drukken. De rest van de band bestond uit Ulla Pirttijärvi (een klein vrouwtje uit Fins Lapland die alle joikgedeeltes voor haar rekening nam), Hildegunn Øiseth (zij speelde trompet en bokkehoorn) en Snorre Bjerck (percussie). De bokkehoorn van Hildegunn is dus de hoorn van een geite- of schapebok. Magnar Storbekken (natuurinstrumentmaker uit Tolga en ook lid van Sneppen) had hem gemaakt. Heel bijzonder om te horen en zien wat Hildegun voor geluid uit die hoorn wist te toveren! De repetitie ging lekker en iedereen was na afloop tevreden.

"Biejjien vuelie" is een muzikale mis, waarin de traditionele Samische muziek gecombineerd wordt met elementen uit de Europese kerkmissen, zoals Kyrie, Gloria, Sanctus en Agnus Dei. Het resultaat is een heel speciale muziekmix.

Zaterdag moesten we om half 6 's avonds weer in Røros zijn. Net zoals vrijdag verzamelden we ons weer op het parkeerterrein bij Malmplassen in Tolga, waarna we met volle auto's weer naar Røros reden. Dit keer was ook de gitarist er en hebben we alles weer helemaal doorgenomen. Dit keer ging het iets minder, maar na een aantal stukken een paar keer extra doorgenomen te hebben, had iedereen er vertrouwen in dat het concert goed zou gaan. We waren rond 20 uur klaar met repeteren en aangezien het concert pas om 21.30 zou beginnen, hadden we dus een ruime pauze. Frode trakteerde ons op pizza's, waar we met z'n allen lekker van gesmuld hebben. Iets over negenen zijn we backstage gegaan en toen was het wachten tot het concert zou beginnen. Dat wachten vind ik altijd het ergste, want dan wordt je juist nerveus.

Om 21.30 uur konden we het podium op en konden we beginnen. Alleen bij het Gloria ging er iets fout. Onze dirigente was zo in trance dat ze vergat aan te geven dat we in moesten zetten. Gelukkig ging de rest prima. Dat vond ook het publiek en de journaliste van de Arbeidets Rett, zoals we gisteren in de krant konden lezen. Wat haar betrof, mocht het concert nog wel langer duren. Ze schreef o.a. dat het voor haar een beleving was alsof ze ondergedompeld werd in een oertijd met boven- en onderaardse mysteriën en magische en golvende geluiden.

Al met al vond ik het een heel bijzondere ervaring om aan zo'n concert mee te mogen werken en dat vonden ook alle andere Sneppenleden.

Zoekplaatje: waar sta ik? Frode Fjellheim is de man achter het keyboard.

Verder is het nog steeds genieten van de mooie herfstkleuren. Was het in het weekend wat minder, met veel wind en regen, deze week is het weer zonniger, maar wel kouder. De 1e nachtvorsten zijn een feit en 's ochtends is het vaak behoorlijk mistig. In de loop van de dag trekt de mist weg en wordt het weer zonnig.
De boom naast ons huis,
Zelfde boom, met stukje van de stal.
Uitzicht vanuit het keukenraam.

maandag 22 september 2014

Mandalpotetfestival en de winter is in aantocht

Afgelopen zaterdagochtend zijn Matjo en ik naar Alvdal gereden met 3 dozen vol spullen, in de hoop er wat van te kunnen verkopen. We waren lekker bijtijds en konden op het gemak de tafel inrichten. Een kraam vond ik het niet, eerlijk gezegd. Dan denk ik toch meer aan de marktkramen in Nederland. Dit was gewoon een lange tafel. We stonden in de grote tent. Tegen half 11 arriveerden de eerste mensen. Het was lekker druk, maar helaas was de verkoop voor mij geen overdonderend succes. Ik heb wel wat verkocht, maar ik had zelfs de huur van de stand er niet uit. Ik kreeg van een paar mensen de tip om de kerstmarkten hier in de omgeving af te gaan in november en december. Waarschijnlijk zijn die meer geschikt voor mijn spullen dan zo'n potetfestival, want dat gaat toch meer om eten en voedsel. We hebben gelukkig wel een gezellige dag gehad. Weer leuke nieuwe mensen leren kennen: de beide buren. Aan de ene kant stond een mevrouw die dames- en kinderkleding verkocht. Ze had met Matjo op de etablercursus gezeten. Aan de andere kant stond een jongeman, die zijn zus en haar man meehielp met het verkopen van heerlijk versgebrandde koffie. Zijn zus en haar man waren onlangs van Ålesund naar Alvdal verhuist en zijn daar een koffiebranderij begonnen.

De tent waar we stonden met onze spullen, 2e kraam links.
 

We hadden de afgelopen weken al een stuk of 10 verdwaalde schapen in de wei lopen rond ons huis, maar sinds zaterdag zijn dat er een stuk of 40 geworden. Is weer erg gezellig, met al dat vrolijke gemekker en gerinkel van hun bellen.

Een gedeelte van de schapenkudde.
En na 3 heerlijke weken met superzonnig en warm herfstweer, is de temperatuur nu toch echt flink naar beneden. Zaterdag was het al koud in Alvdal, 10 graden. Gisteren was het afwisselend zonnig en regen en 's avonds zelfs de 1e natte sneeuw en een graad of 4. Ook vanochtend was het koud, toen ik om 9 uur Balto uitliet: 2 graden en er dwarrelde wat natte sneeuw naar beneden. De winter is nu toch echt in aantocht. Maar dat is niet abnormaal voor deze tijd van het jaar in dit gebied.


vrijdag 19 september 2014

Positieve ontwikkelingen

De 1e positieve ontwikkeling is dat Matjo een opdracht heeft. Een kleine opdracht weliswaar, maar het begin is er! Dat er nog vele kleine en grote opdrachten mogen volgen!

Ook met de yogastudio zijn er positieve ontwikkelingen gaande. Afgelopen dinsdag had ik een yogaworkshop in Glåmos via de Fjøsakademiet van Lindsey, de dirigente van Sneppen. In oktober en november vinden er nog 2 workshops plaats. De workshops zijn voornamelijk bedoeld voor mensen boven de 40. Er was een mevrouw die begin dit jaar naar de yogadag van Anders en Berit, het yogastel uit Røros, was geweest. Ze vond het verschrikkelijk. Al die mensen die zich in allerlei bochten konden buigen. Ze deed haar best om zich ook in allerlei bochten te wringen, met als resultaat dat haar hele lichaam aan het eind van de dag pijn deed. Volgens mij is dit toch echt niet de bedoeling met yoga! Aan het eind van de workshop vertelde ze me dat ze de oefeningen erg behaaglijk vond en dat ze zich leniger voelde dan aan het begin van de workshop, zonder pijn in haar lijf! En zo hoort het ook.

De opkomst voor yogalessen in de yogastudio zelf was de afgelopen week zeer bedroevend. Maandag kwam er niemand en woensdagavond was er 1 persoon. Bij deze bedankt Daniëlle, want het was een gezellige les vond ik, zo met z'n 2en! Ook de gepensioneerden lopen niet erg hard, maandagochtend had ik 1 trouwe klant, die een privéles van me kreeg.
Maar afgelopen donderdag ben ik gaan praten met Gudrun van de Frivilligsentrale in Tynset. Aud Mary had dat al eens een paar keer tegen me gezegd, dat ik dat eens moest doen. En nu blijk ik Gudrun dus al te kennen. Ze is de vriendin van 1 van mijn yogaklanten die in het voorjaar de beginnerscursus heeft gedaan en ik heb haar (en hem) ook ontmoet op de gezellige zangavond bij buurvrouw Vigdis. Gudrun was zeer enthousiast over mijn idee, dus ga ik vanaf 15 oktober 3 woensdagen in de maand van 10 tot 11 uur yogales geven aan de gepensioneerden in Tynset. Ik mag de ruimte gratis gebruiken en alle opbrengsten zijn voor mij, Gudrun hoefde er niks voor te hebben! Geweldig, zulke mensen!

Donderdag had ik ook contact met Kersti van het fitnisscentrum in Tolga dat in oktober opengaat. Ze hadden met al gevraagd of ik daar yoga wilde geven, maar de ruimte bleek achteraf toch te klein te zijn. Maar we gaan wel samenwerken. Op woensdagavond is er een les spinning/krachttraining van 6 tot half 8 en we gaan proberen de mensen daarna richting mijn yogastudio te krijgen om de spieren lekker te strekken en te ontspannen. We gaan dus ook reclame voor elkaar maken. Hopelijk gaat dit wat opleveren!

In mijn winkeltje heb ik nu ook beelden staan van Christel Moen, degene waar ik eind juli mocht exposeren in haar kleine galerie bij haar huis. En binnenkort komen er ook schilderijen te hangen Kirsti Arnesen, een lokale kunstenares die mooie dingen schildert. Ze waren allebei erg blij toen ik vroeg of ze hun spullen bij mijn in de studio/winkel wilden zetten/hangen. Als het tot een verkoop komt, is 20% van de verkoopprijs voor mij.

En morgen is de vuurdoop voor mijn zelfgemaakte spulletjes op het Mandelpotetfestival in Alvdal. Erg spannend.We gaan er in ieder geval een gezellige dag van maken, Matjo en Loreena gaan in ieder geval ook mee.
Eén van de beelden van Christel
De nieuwste theelichtjes.

maandag 15 september 2014

Lokalmatdag Tolga en Loreena's verjaardag

Hoog tijd voor een update!
Ik ben nu 2 weken bezig met het winkeltje. Er is nog niet veel klandizie, maar het bezig zijn bevalt met wel. Ik heb al heel wat spulletjes gemaakt en heb me nu aangemeld voor het Mandalpotetfestival in Alvdal a.s. zaterdag om daar met een stand te gaan staan. Ik ben heel benieuwd wat mensen van de spullen vinden en of ze het ook willen kopen!

Bij 1 van de kasten in de winkel/yogastudio, vol met spullen.
 De yogalessen zijn nog erg rustig, maar ik hoor veel mensen zeggen dat ze in oktober weer willen beginnen. Ik ga na de herfstvakantie (hier van 4 t/m 12 okt) op maandagavond 8 weken lang een yogacursus geven in Os, net als in het begin van het jaar. Dus blijft alleen de woensdagavond nog over voor yogalessen in Tolga. Als iedereen echt na de herfstvakantie gaat beginnen, is mijn zaaltje misschien wel te klein. Misschien moeten er dan 2 lessen op 1 avond komen: 1 van 17.45 tot 19.15 en 1 van 19.30 tot 21.00. We zullen het zien.

De afgelopen 2 weken hebben we met het koor geoefend voor de Lokalmatdag in Tolga op 13 september. En we zijn ook al begonnen met het oefenen voor het Sørsamisk Kulturfestival op zaterdag 27 september. Dat wordt weer een aparte belevenis. De muziek is in ieder geval apart.

Gisteren, 13 september, was het dan voor de 4e keer Lokalmatdag in Tolga, een soort braderie met alleen maar lokaal geproduceerd voedsel. De stands staan op de erven van verschillende boerderijen rond de Gamle gata (het oude straatje) in Tolga. Er was dit jaar heel veel aandacht besteed aan de sfeer. Een aantal Tolginger voerden op straat kleine toneelstukjes op, erg leuk. Ook Sneppen was natuurlijk weer van de partij. Eerst vrijdagavond in Malmplassen, waar de Egil Storbekkenprijs en 2 jongerenprijzen werden uitgedeeld. Wij mochten de avond afsluiten met 2 liedjes uit ons zomerconcert, waarvan 1 liedje gecomponeerd was door Egil Storbekken. De volgende dag stonden we weer met koffie en gebak in de Dølgarden. Daar was dit keer ook een podium gebouwd, waar diverse artiesten en gezelschappen op traden. Het was een supergezellige dag weer.

Gamle Gata

Koffie en gebak verkopen in de stand van Sneppen.

Eén van de boerderij-erven.
Dølgarden, waar Sneppen de scepter zwaaide deze dag.

Sneppen op het podium.

Loreena had op haar verjaardag een dressuurwedstrijd op Storsteigen in Alvdal. Ze moest om 8 uur al bij Elin zijn, haar paardrijlerares. Terwijl ik in Tolga was, zijn Matjo en Tino naar Alvdal gereden om naar Loreena te kijken. Daarna zijn ze naar Tynset gereden, om de verjaardagstaart op te halen bij Bakkerij Waagans. Daarna zijn ze even naar Tolga gereden om naar mij te komen kijken en tegen 3en zijn ze Loreena weer op gaan halen. Loreena is geëindigd op de 2e plaats, dus dat was hartstikke goed!



Thuisgekomen, heeft ze alvast cadeau's gekregen van Matjo en Tino en toen ik thuis kwam rond kwart voor 5 kreeg ze het laatste cadeau. 
Een bord van PIP-studio.
En een hip shirt.
 's Avonds kreeg ze ook haar 1e rijles, want vanaf je 16e mag je hier gaan oefen rijden met één van je ouders als rij-instructeur. Het viel niet tegen, volgens mij heeft ze er wel gevoel voor.


Filmpje!
Ook nog maar een filmpje van Tino.
 Zondag hadden we zo'n beetje alle Nederlanders uitgenodigd die we kennen hier in de omgeving. Bij elkaar kwamen er zo'n 25 Nederlanders. Het was werkelijk superweer, dus we konden het heerlijk buiten vieren. Het was een gezellige boel, er werd afgewisseld tussen de veranda en het grasveld en op het laatst speelde Henk nog wat liedjes op de gitaar van Tino. Om 14 arriveerde de 1e visite en tegen zevenen gingen de laatsten weer op huis aan.





Meer foto's onder link Foto's en filmpje september 2014.



woensdag 3 september 2014

Bessen plukken, de berg op en koorrepetitie

Afgelopen zaterdag zijn we aan het eind van de ochtend eerst met z'n viertjes naar Tynset gereden voor de verjaardag van André. We waren nog niet bij André en Linda geweest. We hebben heerlijke taart gegeten (André is banketbakker bij bakkerij Waagans in Tynset) en hebben gezellig gepraat over o.a. het leren van de Noorse taal. Daarna zijn we nog even sokken gaan kopen bij de Europris voor Tino en toen weer naar huis. Rond een uur of 3 zijn Matjo en ik naar Olaberget gereden en hebben daar een heleboel bessen geplukt. Heerlijk om zo in het bos te kunnen rondstruinen.

Zondagochtend zijn Matjo en ik weer naar Olaberget gereden. We hebben daar de auto neergezet en zijn via de grusvei naar het beginpad van de Langfjellhogna gelopen. Achteraf gezien hadden we daar beter de auto neer kunnen zetten, want door die extra kilometers in het begin haalde ik de top dus niet. Of ik moet eens wat aan mijn conditie gaan doen, dat zou natuurlijk ook kunnen. Ondanks dat de zon niet scheen, was het een mooie tocht. Prachtig met al die herfstkleuren. En weer een heleboel bessen. Dit keer maar geen bessen geplukt, maar er af en toe eentje (of meerdere) gegeten.

De Langfjellhogna




Heel veel blauwe bessen, mjammie


Kiekeboe

Bessendief





En weer terug naar beneden.




Een heleboel rode bosbessen langs de kant van de weg.
De volgende dag had ik flink wat spierpijn. Dat was ook de 1e dag van het yoga herfstseizoen en zoals elk jaar komt dat ook nu weer langzaam op gang. 's Ochtends was er nog niemand voor de Yoga voor gepensioneerden en 's avonds kwam er eentje voor de gewone yoga. Toch lekker een yogasessie gedaan met z'n 2tjes. Verder zit ik nu overdag in m'n winkeltje, allerlei leuke spulletjes te maken. Is niet bepaald een straf :-)

Dinsdag is nu mijn vrije dag. Kan ik het huishouden een beetje doen. En gisterenavond was het weer de 1e repetitie na het concert van 1 augustus. We moesten gelijk aan de slag voor 13 september, de Lokal Matdag, waar we 2x moeten zingen. We doen een aantal liedjes, die we ook op het concert gedaan hebben, inclusief de regie. En 27 september gaan we meedoen met het Sørsamisk (zuid samisch) festival in Røros. We gaan meezingen in het stuk Biejjien vuelie - Solkvad van de componist Frode Fjellheim. Dit is een joik die een mengsel is van samisch en latijns en Frode heeft Sneppen gevraagd of de koorstukken voor ons rekening willen nemen. We hebben gisteren al wat geoefend en het wordt leuk!