Gemengd koor Sneppen op 17 mei 2015

Gemengd koor Sneppen op 17 mei 2015

zondag 25 mei 2014

Lillehammer

Gisteren, zaterdag de 24e, zijn we naar Lillehammer gereden. We wilden via een bergweg rijden, maar deze was helaas nog dicht. Dus zijn we via de Venebygdfjellet gereden. Toen we om 9 uur van het erf wegreden, regende het. Op de Venebygdfjellet was het bewolkt en regende het ook. Toen we tegen half 1 in Lillehammer aankwamen, was het gelukkig droog en al wat warmer. Heel snel daarna brak de zon door en liep de temperatuur op tot een graad of 20.

De winkelstraat van Lillehammer was een gezellige straat, met leuke winkels en winkeltjes. Leuker dan Hamar, vond ik. We hebben lekker door het centrum geslenterd en winkels bekeken. Nog lekker een ijsje gegeten en naar het Olympiapark gewandeld. Ik dacht dat het een park was met alle voorzieningen van de Olympische Spelen van 1994, maar het bleek gewoon een gezellig, groen park te zijn bij de skischansen.

In het centrum van Lillehammer
De winkelstraat van Lillehammer.
Grappig :-)
In het Olympiapark.





Toevallig was het ook net de dag van de aankomst van een etappe van de Tour de Norway in Lillehammer. We hebben de aankomst niet afgewacht, omdat het dan nogal laat zou worden. Maar we zagen nog wel de Belkin tourbus.

De Belkin Tourbus.
Om 7 uur 's avonds waren we weer terug thuis. Al met al een gezellige dag.

Schriftelijk examen voor Loreena en zomerbaantjes

Loreena heeft afgelopen week haar schriftelijke examen gehad. Hier in Noorwegen krijg me maar examen in 1 vak. En dat kan zijn in Engels, Wiskunde of Noors. De leerlingen weten pas 2 dagen van te voren in welk vak ze examen krijgen. Loreena had gehoopt op wiskunde, maar het werd helaas noors. De meeste leerlingen in haar klas kregen 1 dag Bokmål en 1 dag Nynorsk. De buitenlandse kinderen krijgen 2 dagen Bokmål. De 1e dag ging beter dan de 2e dag. Morgen (maandag de 26e) gaat Loreena met haar klas naar Oslo. Ze vertrekken met de trein van 10 over half 5 vanaf Tolga station en zijn 's avonds kwart over 11 weer terug in Tolga. Dat wordt dus een lange dag. 12 juni is het nog mondeling examen. Ook hier weten de leerlingen pas 2 dagen van te voren in welk vak dat is. 19 juni is het dan diploma-uitreiking en dan gaat ze 's nachts om half 3 met het Tolga-Os Janitsar mee naar Budapest, waar ze 4 dagen blijven.

Ik heb inmiddels 2 vakantiebaantjes kunnen bemachtigen. De ene is via de Tolga Kommune: 5 dagen per week 3 uur per dag het gezondheidscentrum schoonmaken. Ik neem tenminste aan dat het 5 dagen per week 3 uur per dag is, want ik heb nog niks gehoord verder over arbeidstijden. Alleen een officiële brief van de Kommune dat ik aangenomen ben. Het andere baantje is bloemen en planten verkopen, 1 dag in Tolga en 1 of 2 dagen in Tynset. Vrijdag ben ik voor het eerst begonnen, van 10 tot 17 uur. Leuk werk, maar is was wel afgepeigerd eind van de dag. Komende week moet ik nog wat extra schoonmaakwerk doen voor de gemeente, op woensdagmiddag in de Dølmotunet in Tolga. En nog een dagje poetsen via iemand anders. Er moet een, leeg, huurhuis helemaal schoongemaakt worden hier in Vingelen, zodat het weer opgeleverd kan worden. Wordt dus een druk weekje, want waarschijnlijk moet ik vrijdag en zaterdag weer in Tynset planten verkopen.

Verder wordt alles hier eindelijk lekker groen. De temperaturen lopen omhoog en de zon scheen regelmatig begin van de week. De laatste dagen regent het vaker, soms gepaard met onweer.



zondag 18 mei 2014

Filmpje 17 mei optocht

Nog even een berichtje over 17 mei. Sindre Riise had gisteren een filmpje gemaakt van de aankomst van de optocht bij het bejaardentehuis. In het begin zie je Loreena in het korps (goed opletten) en meer op het eind zie je mij nog voorbij flitsen.

Dit is de link:

https://www.youtube.com/watch?v=0DT9wRHt_YQ#t=15



zaterdag 17 mei 2014

17 mei

Dit keer was 17 mei niet alleen de Nationale Dag in Noorwegen, maar werd ook het 200-jarig bestaan van de Noorse grondwet gevierd. Daardoor viel de optocht een stuk kleiner uit dan vorig jaar, want een heleboel mensen waar in Oslo, samen met het Skolekorps. Omdat het Skolekorps dit jaar 50 jaar bestaat, kregen ze een tripje Oslo aangeboden door de lokale bank, om daar in de grote optocht die langs het koninklijk paleis ging, te lopen.
Begin van de middag regende het nog, maar in de loop van de middag brak de zon door en werd het zelfs warm. In de regen was het trouwens ook niet echt koud.
De wat kleinere optocht in Tolga.

Vanochtend heb ik eerst mijn Noorse feestjurk aangetrokken en de Noorse vlag opgehangen.


Toen nog even naar NRK gekeken, die live uitzond vanuit allerlei plaatsen in het hele land. Om half 11 heb ik Hein opgehaald en zijn we naar Tolga gereden. De auto bij Malmplassen gezet en omhoog gelopen naar de kerk, waar we eerst moesten inzingen. Om 12 uur begon de kerkdienst. Zoals blijkbaar elk jaar, zat ook dit jaar de kerk maar halfvol. De kerkdienst op 17 mei in Tolga is niet echt populair. Tegen enen was de dienst afgelopen en hadden we de 1e keer het speciaal gecomponeerde lied voor de 200-jarige viering van de grondwet gezongen: "Det går et festtog gjennom landet". In totaal hebben we het lied vandaag zo'n 5 keer uit volle borst gezongen.

Loreena aan het marcheren.
Met een gedeelte van het koor in de optocht.
 Toen in de optocht heel Tolga door naar het bejaardentehuis. Loreena had het druk vandaag met marcheren met het korps. Ze moest om 10 over half 8 al in Tolga zijn voor het heisen van de vlag. Daarna door naar het plaatsje Narbuvol in de naburige gemeente Os. Vervolgens marcheren in Os zelf en daarna weer naar Tolga, voor de laatste mars.
Bij het bejaardentehuis aangekomen kregen we de gebruikelijke speeches, afgesloten met, jawel, het lied "Det går et festtog", gezongen door Sneppen en een aantal kinderen uit de laagste klassen en begeleid  door het korps.

Koor en korps bij het bejaardentehuis.
 Toen is Sneppen het bejaardentehuis ingegaan en hebben we voor de bejaarden gezongen. En jawel, weer "Det går et festtog". Na afloop snel naar Vidarheim, want we waren allemaal erg hongerig en dorstig geworden van al dat zingen. Na kaffe og kake, begonnen om 15.30 uur eerst de jongste leerlingen van de kultuurschool met een optreden en daarna was het weer de beurt aan Sneppen. We sloten af, met weer hulp van een aantal jongste leerlingen, met, daar is-tie weer, "Det går et festtog". En toen naar Malmplassen om te genieten van een welverdiend koud en warm buffet. Daarna vond ik het wel welletje en ben naar huis gereden. Matjo, Tino en Loreena waren al eerder (rond een uur of 3) naar huis gegaan.

Vanavond is het nog een revue, gevolgd door een feest in Vingelen en een feestavond met live-muziek in Tolga, maar ik vind het wel welletjes voor vandaag. Het was weer gezellig en vanavond maken we het gezellig met z'n viertjes thuis.

zondag 11 mei 2014

Beetje ziek na een drukke week

Naast de normale bezigheden, zoals de yogalessen en het huishouden, stonden er nog wat andere dingen op het programma afgelopen week. Dinsdagmiddag zijn Matjo en ik naar een cursus voor nieuwe bedrijven bij de Belastingdienst in Tynset geweest. Een hoop informatie, maar wel goed om te weten, want voor 31 mei moet ik mijn belastingaangifte hebben ingevuld en opgestuurd.
Dinsdagmiddag gelijk ook een nieuw boekhoudprogramma aangeschaft, want het boekhoudprogramma wat ik vorig jaar had aangeschaft, bleek toch te ingewikkeld te zijn. Dit boekhoudprogramma (Matrix, voor de liefhebbers), is een stuk eenvoudiger. Dus woensdag en donderdag alles van 2013 ingevoerd en nu weet ik in ieder geval het resultaat, wat ik dus moet weten voor de belastingaangifte. Donderdag ook nog 2 healing/therapiesessies gehad en toen was het welletjes.

Vrijdagochtend had ik een dof gevoel in mijn hoofd. Maar de wekelijkse boodschappen moesten ook gedaan worden, dus naar Tynset. Bij terugkomst was het doffe gevoel veranderd in denderende hoofdpijn. Heel fijn. Aangezien ik om 4 uur Loreena op zou halen van paardrijles en we daarna door zouden rijden naar Linda en André in Tynset voor de verjaardag van hun zoontje, leek het me verstandig een pijnstiller te nemen en even te gaan liggen. Helaas kwam na een half uurtje alles eruit. Toch maar weer mijn bed in, in de hoop dat de hoofdpijn toch nog zou zakken. Toen ik op een gegeven moment op de wekker keek, bleek het ineens half 5 te zijn!! Met nog steeds denderende hoofdpijn Linda afgebeld en Loreena en Matjo gebeld. Matjo heeft Loreena opgehaald. Tegen half 7, na nog een keer overgegeven te hebben, weer maar in bed gekropen. Zaterdag nog een dag met lichte hoofdpijn en tijdens het kijken naar het songfestival zakte dat gelukkig helemaal weg. En nu zijn we weer helemaal fris en fruitig :-) Wat een 2e plaats voor Nederland bij het Songfestival al niet met een mens kan doen :-)

donderdag 1 mei 2014

1 mei viering in Tolga

Gisteren, 30 april, was het weer een beetje wit in Vingelen. Deze periode wordt hier ook wel Vårvinter genoemd, oftewel Lentewinter, letterlijk vertaald. Na een periode met heerlijk weer, is het nu weer kouder, met temperaturen onder nul 's nachts en 's morgens en af en toe een sneeuwbui. Normaal weer hier, in het Nord-Østerdal :-) Gelukkig dooit alles overdag weer weg.



Vandaag is het 1 mei en dat wordt hier in Noorwegen altijd gevierd. Het is een officiële feestdag en hier wordt gevierd met een 1 mei ontbijt in Malmplassen. Aangezien Loreena voor het eerst mee ging marcheren met het grote muziekkorps, moesten we toch in Tolga zijn. Dus dan ook maar lekker ontbijten voor 85 kr. p.p. Loreena mocht, als muzikant, gratis ontbijten. We waren er, volgens goed zeeuws gebruik, stipt om 9 uur en waren één van de eersten. Iets later voegde duitse Steffi zich bij ons. Het was een ontbijtbuffet met genoeg keus. Later druppelden er steeds meer mensen binnen en tegen 11 uur arriveerde Tolga-Os Janitsar. Leuk om Loreena in uniform tussen de rest van de muzikanten te zien. Leuk fotomoment weer. Na afloop hebben we nog even met een paar mensen staan kletsen en toen zijn we weer naar huis gereden. Loreena moet nog naar Os met het korps om ook daar te marcheren, dus die moeten we vanmiddag nog even op gaan halen in Tolga. Ze kan met iemand anders naar Os en weer mee terug naar Tolga rijden. Jan Erik Riise, degene die ons noors heeft geleerd, verzekerde ons dat ze weer veilig teruggebracht zou worden. Hij is degene die altijd een beetje op haar let.

Matjo en Steffi doen zich tegoed aan allerlei lekkers.
Lekker bakje koffie.
Ontbijten in Malmplassen.
Loreena in het korps.
Tolga-Os Janitsar.
Jan Erik Riise en Loreena.