Gemengd koor Sneppen op 17 mei 2015

Gemengd koor Sneppen op 17 mei 2015

donderdag 30 mei 2013

Ditjes en datjes

Na de overstroming van vorige week, is het weer lekker opgeknapt. We hebben een weekend achter de rug met heerlijk weer en ook de laatste dagen mogen we niet klagen. Matjo en Tino zijn bijna elke avond lekker bezig in de groentetuin in wording. En ook de veranda ziet er nu gezellig uit met allerlei potten met plantjes in. Elke keer als ik langs een winkel kom waar ze buitenplanten verkopen, moet ik een plantje kopen. Heerlijk, al dat bloeiende spul.

Het is nu al lekker lang licht. De zon komt op om 3.40 uur en gaat onder om 22.45 uur. Het levert weer mooie zonsondergangen op, zoals afgelopen maandagavond:



 
 
Dinsdagmiddag had ik een vergadering in het Handelssenter in Tolga van Kreanøst. Dat betekent kreatieve bedrijven in Nord-Østerdal. Er staan veel kantoorruimtes leeg in het handelssenter en de bedoeling is om daar een kantoorhotel van te maken. En daar ging deze bijeenkomst over. Ik was uitgenodigd, omdat de yogastudio ook in dit gebouw zit. Tja, erg leuk en interessant, maar echt iets concreets heeft het niet opgeleverd. Alleen een leuke groepsfoto:
 
 
 
Op de yogalessen is het erg rustig. Gelukkig komen er wel mensen, alleen niet de grote aantallen zoals afgelopen winter. Iedereen heeft het druk in de stal, tuin of gaat de natuur in met dit mooie weer. Ik heb wel via 1 van de yogaleerlingen, die bij de gemeente werkt, een balletje opgegooit over het geven van yoga in het bejaardentehuis. Wie weet, levert het nog wat op. En verder gaan Danielle en ik niet alleen bij Olsok eind juli, maar ook de rest van de zomer de workshop Yoga en tekenen aanbieden aan toeristen. We willen een foldertje maken en dit bij alle campings en hotels in de omgeving langsbrengen. Een mens moet wat.
 
Volgende week woensdag begint mijn yoga-opleiding in Alvdal, bij Bjørn Pettersen. Ik heb er erg veel zin in! Ik kan zelf de dag uitkiezen wanneer ik kan, dus dat is wel erg makkelijk.



zondag 26 mei 2013

Heerlijk weer!

Na al die regen is het de afgelopen 3 dagen weer heerlijk weer. Boven de 20 graden en weer volop zon, dus heerlijk vertoeven op de veranda. Zaterdag is Matjo Hein gaan helpen. Hij heeft 1 zijde aan de buitenkant van het huis geschilderd. Tino is thuis gebleven en Loreena en ik zijn naar Røros gereden. Eerst naar de manege daar, die had een open dag. Deze manege had ook een binnenbak, dus misschien kan ze komende winter in januari en februari hier rijden. Daarna zijn we naar Johan en Rianne gegaan, die een afscheidslunch hielden. We zijn heel benieuwd hoe zij het leven in Nederland weer gaan ervaren na 11 jaar in Røros te hebben gewoond.
We zijn op de terugweg nog even langs Hein gereden om Julia, het wolvarken, nog even te bewonderen. Daarna doorgereden naar huis. We kwamen Tino nog tegen, die op de fiets even bij Matjo en Hein ging kijken. Thuis gekomen hebben we snel wat luchtigere kleding aangedaan en zijn lekker op de veranda gaan zitten. Evelien had het Yoga Journal opgestuurd en dat was zaterdag binnengekomen. Dus lekker lezen in het zonnetje. Kjell Steinar, de buurman, kwam nog even naar ons toe en zei dat we het hele stuk grond naast de veranda mochten gebruiken voor een groentetuin. Helemaal fantastisch! Ik had al eerder gevraagd of we eventueel 2 geiten zouden mogen houden. Hij had er geen probleem mee, alleen wij zouden een praktisch probleem hebben in de winter. De stal is te koud, zodat het water zou bevriezen. En kunnen geiten tegen temperaturen van -30? Dat moeten we dus nog uit gaan zoeken.
's Avonds nog een tuintafeltje geschilderd. Om 19 uur verdwijnt de zon achter de berg en wordt het een stuk frisser, dus mooie gelegenheid om te gaan schilderen. Ook nog even met Anne Kristin, de buurvrouw, staan praten. Ze vertelde dat ze dit jaar het dak van ons huis willen gaan vervangen en volgend jaar het huis willen gaan schilderen aan de buitenkant. Ik heb gezegd dat we uiteraard mee willen helpen.

Vandaag hebben Matjo en ik een wandeling gemaakt rond Olaberget, een natuurgebied hier 2 km vandaan, waar we afgelopen winter ook een paar keer gelanglauft hebben. We zijn er naar toe gereden in de vervangende auto van Matjo. Vorige week was het weer zover: een flinke regenbui en het raam aan de bestuurderskant ging weer spontaan naar beneden, om niet meer naar boven te gaan. Ook was er weer iets aan het afgassysteem (of zoiets), dus staat de auto al een paar dagen bij de garage. Als vervangende auto heeft hij het volgende vehicle gekregen:

Een Suzuki Vitara X90
We zijn gewoon over de weg gelopen. Eerst sloegen we een afslag te vroeg in, waardoor we bij het begin van de track naar de top van de Langfjellet terecht kwamen. Dat was voor vandaag niet de bedoeling, maar wel handig dat we weten waar het pad begint. Dat is niet altijd even duidelijk hier. Het werd weer een mooie wandeling.
 
 
 
 
 
We zagen in de verte ons huis nog liggen:
 
Op het laatst kwamen we bij het beginpunt van de skiloipe aan. De loipe blijkt over een, in de winter bevroren, beek te lopen. Wel grappig.
 
 
In de 2e helft van de middag zijn de mannen begonnen met een begin te maken met de groentetuin:
 


vrijdag 24 mei 2013

Na de overstroming

Woensdagavond en een gedeelte van de nacht heeft het nog geregend en toen is het eindelijk gestopt. Donderdagochtend ben ik naar Tynset gereden voor boodschappen en dit is wat ik onderweg naar Vingelen tegenkwam:

1 km bij ons huis vandaan. Echt niet fijn om hier met de auto over te moeten.
 
De zijkant van de weg is weggeslagen door het vele regenwater.

De oprit naar het oude huis van Hein en Danielle, gelukkig hebben ze op de plek waar ze nu zitten niet zoveel last van de vele regenval.

De weg van de kerk naar de supermarkt, ook hier veel schade.

De gaten zijn behoorlijk diep.
 
Het kruispunt bij de supermarkt ziet er nog erg modderig uit.
 
En zo ziet de hoofdweg naar Vingelen er nu uit.
 
 
Gelukkig leiden er meerdere wegen naar Vingelen. De Kvennan Camping staat gelukkig niet meer onder water, maar de boer naast de camping is niet zo gelukkig. Het water is daar wel gezakt, maar er loopt een behoorlijk diepe geul voor zijn huis, waar nog steeds water door raast. Hij kan het erf niet op of af. Onderweg naar Tynset zag ik dat er veel landerijen onder water stonden en ook de Glomma was behoorlijk buiten zijn oevers getreden. In het Gudbrandsdal is het plaatsje Kvam helemaal overstroomt, daar is het nog erger dan hier.

Toen ik weer terug kwam, waren ze bezig met de weg van de supermarkt naar de kerk te repareren. Tegen de avond hadden ze er zand overgegooit en daarover stenen. De gaten waren weer dicht en je kon er weer fatsoenlijk over rijden. Ook de plek 1 km van ons huis hebben ze geprobeerd te repareren, maar daar stroomde het water nog steeds van de berg over de weg heen, dus dat was nog niet helemaal gelukt.

Wat ik heb begrepen, is dat dit de ergste overstroming is sinds 1995. Toen schijnt het nog erger geweest te zijn. Al dat water heeft 1 voordeel: het is hier nu heel erg groen!

woensdag 22 mei 2013

Overstroming

Gisterenavond is het begonnen men regenen en het regent nog steeds. En het is geen motregen, het regent behoorlijk! Gevolg: overstromingen in de hele regio. De Rijksweg 30 tussen Tynset en afslag Vingelen is overstroomd bij de Kvennan Camping. De camping zelf staat ook helemaal onder water. Ook de asfaltweg vanaf de rijksweg naar Vingelen is gesloten vanwege overstroming. De onderstaande foto's komen van de website van de Arbeidetsrett:




Tussen Tolga en Vingelen, via de oude weg, ziet het er zo uit, met dank aan Sindre Riise, die de foto's heeft gemaakt:



Toen ik tegen half 4 Loreena ging ophalen bij de school in Vingelen, zag ik dat er hele stukken aan de zijkant van de weg waren weggeslagen. Op sommige plekken kon je elkaar met de auto niet meer passeren. De weg voor de supermarkt was ook overstroomt. Bij ons op het erf valt het gelukkig mee, maar een kilometer voor ons huis ziet de weg er zo uit:


Voorzichtig met de auto eroverheen, en anders nog een kilometer lopen. Verder komen er allemaal stroompjes en grotere stromen water de berg af, die er anders niet lopen:





Vanavond is de verwachting dat het flink door blijft regenen. En al dat water moet nog naar beneden, richting de Glomma. Normaal stroomt er bij de brug in Tolga 150 m3 water door, nu is het 350 m3.

Tja, avontuurlijk is het leven hier in Noorwegen wel :-)

maandag 20 mei 2013

Savalen

Vanmiddag zijn Matjo, Tino en ik naar Savalen gereden. Loreena ging niet mee, want die voelde zich niet zo lekker. We waren nog niet in Savalen geweest en vandaag was het open dag. We zijn om half 1 weggereden en kwamen rond kwart over 1 in Savalen aan. Erg druk was het niet! We zijn eerst vanaf het Savalen Fjell en Spa hotel langs het huis van de kerstman (dat nog niet open was) naar het strand bij het meer gelopen. En het bleek een echt heus strand te zijn! Omgeven door bergen.


Het meer
Een echt strand!
 Het spahotel vanaf het strand gezien.


Toen zijn we naar het paardencentrum gelopen. Ook daar was het niet druk. Wel kregen we gratis koffie en wafels en hebben we even gezellig staan praten met de eigenaren. Het weer was wel niet zo zomers als de afgelopen dagen, maar het was droog, de zon kwam af en toe door en ook de temperatuur was goed: een graad of 15/16.



Er liep ook nog kleinere, vrouwelijke versie van Toots, de hond van Matjo zijn broer en schoonzus, rond:

 
 
Daarna zijn we teruggelopen naar het huis van de kerstman, dat ondertussen wel open was.

 
We hebben er even doorheengelopen en alle kerstspullen bewonderd. Ik heb er nog 2 engeltjes voor in de kerstboom gekocht. Beter vroeg dan laat! Het was leuk gedaan, dat huis van de kerstman. Er was te zien hoe het speelgoed (zogenaamd) gemaakt werd en ook was er een hele muur vol met brieven voor de kerstman uit de hele wereld:
 
 
Na alles bewonderd te hebben, zijn we weer naar huis gereden. Leuk, om eens gezien te hebben en wie weet, als we het strand heel erg missen, kunnen we dus naar Savalen!



zondag 19 mei 2013

Zomerweer

17 mei was het al heerlijk weer en de afgelopen 2 dagen was het zelfs nog warmer! Temperaturen van boven de 20 graden! Je ziet het gras groeien. Gisteren ben ik samen met Loreena heerlijk aan de slag geweest met het planten van plantjes in potten voor op de veranda:

 
 
 

Tegen het eind van de middag kwamen er echter donkere wolken aandrijven en begon het hier op Haugli behoorlijk te regenen. 's Ochtends waren we naar Tynset geweest om boodschappen en nieuwe schoenen voor de kids. Op de terugweg hadden we Tino bij Hein afgezet. Tino ging Hein helpen met het maken van een omheining voor varken Julia. Om 17.15 uur hebben we even gesmst wanneer we Tino op konden halen en toen kregen we de uitnodiging om bij Hein en Danielle te komen eten. Aangezien we ondertussen al heel goed weten uit ondervinding dat het altijd heerlijk eten is bij de fam. Driehaus, sloegen we dat aanbod natuurlijk niet af. Dus zijn we tegen zessen naar de andere kant van Vingelen gereden. We hebben heerlijk gegeten en daarna zijn Hein en Tino, met nog wat hulp van Matjo, nog even verder gegaan met de afrastering. Rond half 10 waren ze klaar en na nog even gezellig wat gedronken te hebben zijn we weer naar huis gereden. Daar hebben we nog naar het Eurovisie Songfestival zitten kijken.

Ook vandaag weer superweer. Vanochtend nog wat huishoudelijke klusjes gedaan en daarna zijn Matjo, Loreena en ik een eind gaan wandelen. Dit keer weer in een ander gedeelte van Vingelen, het gedeelte rond Nordvangen. We zijn vertrokken vanaf de kerk en via de weg naar Nordvangen gewandeld. Daar zijn we de weg afgegaan en de wegwijzer richting de Kletten verder gevolgd. We zijn niet helemaal naar boven gelopen, want er waren nogal wat drassige plekken op het pad naar boven en Loreena had niet de goede schoenen aan. Volgende maand krijgt ze nieuwe bergwandelschoenen, tot dan moet ze het even op haar sportschoenen doen. We werden weer getrakteerd op mooie uitzichten en kwamen voor de zoveelste keer tot de conclusie dat we hier toch we erg mooi wonen.

De Nonsvola, de volgende wandeling is naar de top.

Kerkje van Vingelen


2 dames met hoedjes op.
 
Die kant moeten we op.

Hier doe je het voor!
 
Op de terugweg
 
Toen we terug thuis waren, hebben Loreena en ik de oude vergrijsde tuinbank van een kleurtje voorzien:
 
 
De veranda begint weer bewoonbaar te worden:
 
 
En dit is onze "achtertuin", met de Hummelfjell op de achtergrond:
 


 
De boerderij vanuit een andere kant bekeken: