Gemengd koor Sneppen op 17 mei 2015

Gemengd koor Sneppen op 17 mei 2015

woensdag 30 januari 2013

Lekker bezig 2

Afgelopen vrijdag heb ik dus inderdaad het kassablok in elkaar gezet, ik zal proberen er binnenkort een foto van te maken, het staat erg leuk vind ik zelf. 's Avonds had ik dan eindelijk het interview met de journalist van het Arbeidets Rett en daarna was het wervingsavond van Sneppen in Malmplassen. Loreena had een verjaardagsfeestje van 4 klasgenoten in de Fjellstue in Hodalen. Ze heeft het erg gezellig gehad en ik ook trouwens in Malmplassen.
Het weekend hebben we rustig gehouden. Matjo en Loreena zijn zondagmorgen nog gaan trainen in het fitnesscentrum in Vingelen.

Zondag begon het te sneeuwen en de temperaturen waren een stuk aangenamer. Eén nadeel: er was wel meer wind, wat het toch weer koud maakte. Ook maandag, dinsdag en vandaag viel er sneeuw. Dat mocht ook wel, want superveel lag er nog niet, zo'n cm of 20-30. Er is ondertussen weer een cm of 20 bijgevallen. De temperaturen blijven vrij zacht, tussen de -3 en -7 graden.

Maandagavond was de 1e zwangerschapsyoga les. Best wel spannend, want het is al een poosje geleden dat ik zwanger was. Mijn 1e kennismaking met yoga was trouwens toen ik 15 jaar geleden zwanger was van Loreena en op zwangerschapsyoga ging. Ik heb een heel goed noors boek over zwangerschapsyoga op de kop kunnen tikken. Er waren 3 aanmeldingen, er kwamen 2 dames opdagen. Ikzelf was niet heel erg tevreden over het verloop van de avond, ik moet er duidelijk weer inkomen. Hopelijk komen ze volgende week weer terug.

Maandagavond was ook de laatste noorse les. Jan Erik vindt dat we goed genoeg noors spreken en dat we geen lessen meer nodig hebben. Vanaf volgende week gaat Tino op maandagavond naar extra noorse les bij Jan Erik en de week daarop gaat ook Loreena mee. A.s. maandag gaat Loreena het UKM-festival in Tolga presenteren met nog 2 andere meisjes. Spannend voor haar. Het UKM is een soort talentenjacht voor jongeren, de 3 beste van een gemeente mogen naar het provinciale UKM. Vorig jaar mocht Loreena als deelnemer naar Hamar, omdat ze met haar groep tot de 3 besten van de gemeente behoorde. Dit jaar is ze dus presentatrice, konferensier, zoals ze het hier noemen.

Vandaag was het weer yogadag in Glåmos. De 1e groep maar 1 deelnemer, naast Lindsey, en bij de pensionisten dit keer maar 2. Net genoeg deelnemers om quitte te spelen vandaag. Maar na de les heb ik wel een ontzettend leuk gesprek gehad met de 2 gepensioneerde dames. O.a. over healing en chakra's. Eén van de dames bleek een healingsessie gehad te hebben en had daar veel baat bij.
Vanavond weer les in Tolga, ben benieuwd hoeveel er dit keer komen. Vorige week waren er 12 en dat is net op het randje qua aantal. Net teveel om iedereen aandacht te kunnen geven. 11 februari begin ik ook met een groep op de maandagavond, hopelijk verdeeld het zich een beetje over de beide avonden. Meest ideaal is 8 deelnemers per avond. We zullen zien.

Vandaag waren zowel Tino als Loreena in Tynset, voor de leerlingenbedrijvenbeurs. Tino met Storsteigen om mee te helpen en Loreena met Tolga Skole en het kantinebedrijf. Ze is blij dat het nu over is, want de samenwerking onderling verliep niet echt soepel.

Tino is om de week op vrijdagmiddag vrij en vanaf deze week gaat hij dan naar Danielle voor tekenles. Ook Loreena gaat vanaf volgende week op tekenles bij Danielle en dan op de dinsdagmiddag na schooltijd. Ze verveelde zich, en wilde graag weer eens wat met tekenen doen. En Tino liep een beetje vast met zijn tekenen. Verder werkt Loreena nog steeds elke maandag- en vrijdagmiddag na schooltijd een uur in de stallen bij Elin en op maandagmiddag na het werk nog paardrijles.

donderdag 24 januari 2013

Lekker bezig!

Dinsdagavond was het weer koorrepetitie. Op de heen- en terugweg snijden we altijd een stukje af. We rijden over een klein randweggetje, dat uitkomt op de weg waar ons huis en het huis van Hein en Danielle langs staat. We zijn in die geval Hein en ik. Op de terugweg, rijdend over dat langweggetje, steken er ineens 3 elanden over. Gelukkig dat de maan nogal fel scheen, anders had ik ze te laat gezien. Maar wat een mooi gezicht weer! Hein dacht dat het een kleine koe was met 2 flinke kalveren. We hebben ze vanuit de auto nog even na zitten kijken terwijl ze door de besneeuwde weilanden liepen.

Woensdag was het weer yogadag. Eerst naar Glåmos. In de 1e groep maar 1 deelnemer, naast Lindsey. Dat schiet niet echt op. En deze deelneemster was voor het laatst, ze was haar baan kwijtgeraakt en kon verdere lessen even niet meer betalen. Daarna was het de beurt aan de gepensioneerden. Had ik er vorige week 4, deze week kwamen ze gezellig met z'n zessen. 2 dames hadden een vriendin meegenomen. De pensionistenyoga slaat dus gelukkig wel aan! Dus zit ik er nu aan te denken de 1e groep maar gewoon te laten vallen en het bij de gepensioneerden te laten. Scheelt me een hoop tijd en wat extra tijd kan ik nu wel gebruiken!

's Avonds was het weer yoga in Tolga en tot mijn aangename verrassing kwamen er 12 dames, waarvan 5 nieuwe! Twee dames komen waarschijnlijk niet meer de volgende keer. De ene was op bezoek bij haar moeder en kwam gezellig mee, de andere is denk ik een beetje geschrokken. Ze vertelde dat ze spieren had gebruikt, waarvan ze niet eens wist dat ze ze had. De andere 3 nieuwe dames vonden het leuk en willen geloof ik graag terugkomen.

Vandaag weer boodschappen gedaan en ook nog een kastje voor de winkel gekocht, dat gaat dienen als voorraadkastje en als toonbank. Morgen ga ik het in elkaar zetten. Ook is de 1e zending artikelen voor de verkoop binnen. Gisterenavond nog bij een andere groothandel leuke spulletjes besteld, die vandaag afgestuurd zijn. En ook de zending uit Nederland is weer verstuurd. Ik ben heel benieuwd wanneer die aankomt en hoeveel importbelasting en vervoerskosten ik daarvoor moet gaan betalen. Dat is altijd een verrassing hier, zeker wat de vervoerskosten betreft.

maandag 21 januari 2013

Bespreking met Else van Storsteigen

Loreena's nieuwe bed:
 
 
En Loreena's oude bed staat nu op het logeerkamertje:
 
 
Afgelopen zondag hebben Matjo en ik het vinyl in de yogastudio gelegd. Nu alleen de randjes nog afwerken:



Vanochtend ben ik met Tino naar Storsteigen in Alvdal gereden, waar we om 9 uur een bespreking hadden met Else, de contactlerares van Tino. De bespreking ging grotendeels over wat we volgend schooljaar gaan doen en het invullen van de benodigde formulieren voor de aanmelding. Als je op de Videregående Skole zit, moet je je ieder jaar opnieuw aanmelden. Else vertelde dat ze terug was gekomen op het 1e plan: dat Tino in de 1e klas weer begint, maar dan het volledige lesrooster met de hele klas. Wat theorievakken betreft (noors, engels, wiskunde en natuur) kan hij heel goed mee met de overige leerlingen, dus zou hij na de schoolvakantie ook makkelijk meekunnen met de 2e klas. Hij kan het goed vinden met de meiden die nu in zijn klas zitten, dus waarom weer opnieuw beginnen? Extra noors heeft hij nog wel nodig, maar hij gaat ook 1 avond in de week in Tolga noorse les volgen, dus dat komt wel goed.

Alleen de praktijkvakken, dat moet dan iets anders ingevuld worden. Else was bang dat als Tino volledig met de 1e klas mee zou draaien, er teveel druk zou ontstaan, met name bij de praktijkvakken. Tino heeft zo zijn eigen visie hoe je met paarden om moet gaan en dat zou best wel eens flink kunnen gaan botsen met de leraren die het paardenvak geven. En dat zou dan een terugval bij Tino kunnen veroorzaken en dat wil Else graag zien te voorkomen. Ook de noorse termen die gebruikt worden in de praktijkvakken, zouden voor problemen kunnen zorgen. Dus gaat hij met zijn huidige klas mee naar de 2e wat de theorievakken betreft en wordt de praktijk op maat voor hem samengesteld. Fantastische oplossing vind ik zelf en ook Tino kan zich er helemaal in vinden. Groot compliment weer voor Storsteigen!

Tino wordt ook alvast aangemeld voor het schoolinternaat voor volgend schooljaar. Hij is nu wel een beetje aan het twijfelen, maar zoals Else en ik al tegen hem zeiden: je kan altijd weer nee zeggen en gewoon op en neer blijven reizen.

zaterdag 19 januari 2013

Yogalessen en een nieuw bed voor Loreena

Afgelopen woensdag zijn de yogalessen weer begonnen. 's Morgens eerst in Glåmos. Eerst een Hatha-yogales en daarna voor de eerste keer Yoga voor senioren. Tijdens de eerste les waren er helaas maar 2 leerlingen, maar 1 was nieuw en was na afloop erg enthousiast, dus dat is weer positief. Daarna was het even spannend of er iemand op de seniorenyoga af zou komen. Tot mijn grote verrassing kwamen er 4 oudere dames binnen. De nieuwe leerling van de eerste les deed nog een keer mee, want haar moeder was 1 van de dames. Wat volgde was een gezellig uurtje yogales. De dames waren na afloop enthousiast, dus ik hoop dat ze de volgende week weer terugkomen.

Sammfunshus in Glåmos, waar de yogalessen gegeven worden.

's Avonds was het yoga in Tolga, voor de 1e keer in de nieuwe ruimte. Helaas had ik maar 2 leerlingen: Danielle en Kari. Volgens Kari was het voor velen te koud. We hebben inderdaad een erg koude week achter de rug en in Tolga is het nog kouder dan in Vingelen. Hopelijk volgende week meer leerlingen.

Vandaag zijn we met z'n vieren naar Tynset geweest, o.a. om een nieuw bed voor Loreena te kopen en het vinyl voor de yogastudio op te halen. We mochten de aanhanger van Kjell Steinar lenen en zodoende konden we ook het bed gelijk meenemen. Loreena is helemaal blij met haar nieuwe bed, een boxspring. Haar oude bed staat nu op het kleine logeerkamertje voor de eventuele logees. Het vinyl hebben we in de studio uitgerold en morgenmiddag gaan we het netjes leggen. De officiéle opening wordt 8 februari. Ik heb de burgemeester van Tolga, Ragnhils Aashaug (ja, we hebben een vrouwelijke burgemeester) gevraagd of ze de studio officieel wil openen en dat wilde ze erg graag. A.s. dinsdagmiddag ga ik eerst langs Knut Sagbakken van de gemeente om te praten over subsidie en daarna wip ik even bij Ragnhild langs om wat meer info te geven over de studio en winkel. Want er komt ook een klein winkeltje bij. Ik heb spullen besteld bij De Moeders Geuren in Nederland, maar het blijkt een beetje moeilijk te zijn om die hier te krijgen. Ze hadden het pakket verstuurd met een of andere vervoerder, maar toen moesten er bij de noorse grens bepaalde documenten overhandigd worden, die dus niet bij het pakket zaten. Dus is het pakket weer op de terugweg naar Nederland en gaan ze op zoek naar een vervoerder, waarbij ze die formulieren niet hoeven in te vullen. Kortom: dat gaat nog wel even duren. Dus heb ik bij een noorse groothandel van alternatieve artikelen een kleine bestelling gedaan, zodat ik toch wat spulletjes in de winkel heb liggen. Verder liggen ook mijn zelfgemaakte kussenhoezen er al. De winkel is er echt voor erbij, de hoofdzaak is de yoga.

Matjo en Tino zijn afgelopen dinsdag voor het eerst naar de Vingelen Trimrom geweest en hebben daar wat fitnessapparaten uitgeprobeerd. Morgenochtend gaan ze weer en gaat ook Loreena mee. Ik houd het maar bij de yoga.

woensdag 16 januari 2013

Winter

We zitten hier nu in een koude periode. Zelfs de Noren vinden het koud! Wat ons wel is opgevallen dat wij hier op Haugli, op 1 van de warmste plekjes van Vingelen wonen.
Afgelopen maandagavond bijvoorbeeld. We kwamen terug uit Tolga van noorse les. In Tolga was het -29, halverwege was het heel even -31, toen we Vingelen in reden was het weer -29 en bij elke kilometer dat we dichter bij huis kwamen, werd het een graad warmer. Op Haugli was het -23.
Soms scheelt het wel 10 graden. Dan is het op Haugli bijv. -15 en in Tolga en Tynset -25.

We hebben de afgelopen week verder, behalve koud, ook heel mooi weer gehad. Volop zon en blauwe lucht. Vooral rond half 4 's middags is het prachtig, als de zon langzaam onder gaat en de lucht roze/paars/turkoois kleurt. Echt schitterend. En dan heb ik het nog niet over al dat geschitter: op de grond, in de bomen. Prachtig, al die sneeuw- en ijskristallen.


Afgelopen zondag hebben Matjo en ik nog een wandeling gemaakt van ongeveer anderhalf uur langs de weg van ons huis richting Vingelen. Het was -20 en op het laatst hadden we toch wel koude vingers en tenen, ondanks de wollen sokken en dikke handschoenen. En niet te vergeten een koude neus. Ik leek wel op een ijsbloemetje, volgens Matjo, met al die bevroren adem rond mijn gezicht:


Verder natuurlijk weer mooie foto's genomen, die blijf je schieten hier:




Het witte huisje in de verte, in het midden van de foto, is ons huis:

 
 

zaterdag 12 januari 2013

Klussen in de yogastudio.



We zijn lekker bezig in de yogastudio. De foto's hierboven laten de ruimte zien, waar behalve de yogastudio ook nog een klein winkelgedeelte in komt. Afgelopen donderdag heb ik 2 roomdividers gekocht, die we vrijdag hebben opgehaald. De roomdividers dienen als afscheiding tussen de yogaruimte en het winkelgedeelte en tegelijk als kasten waar de spullen voor de verkoop in komen.
We zouden het eerst woensdag doen, maar toen Matjo richting Vingelen reed na zijn werk, bleek hij een lekke band te hebben. Eer die verwisseld was, was het te laat om nog richting Tynset te rijden om de kasten te kopen. Aangezien ik donderdags toch om boodschappen moest, heb ik ze alvast gekocht. Vrijdag ben ik rond half 5 richting de carpoolplaats tussen Vingelen en Tolga gereden. Matjo stond al te wachten en samen zijn we naar de Jysk in Tynset gereden om de kasten op te halen. Maar eerst moesten we Tino ophalen in Tolga. Op vrijdag staat er niet altijd een taxi te wachten. In de oneven weken is hij namelijk om half 2 al in Tolga en in de even weken gewoon om 10 over half 5. Dus is hij met ons meegereden naar Tynset. Daar de kasten, verdeeld over 4 dozen, in de auto geladen en nog een nieuwe winterjas voor Tino gekocht. De rits van zijn andere jas was kapot en ik zag het even niet zitten om daar een nieuwe in te zetten. Even geen tijd voor nu.

Vandaag hebben we de kasten naar de yogastudio gebracht en in elkaar gezet. Loreena was ook meegegaan en heeft flink geholpen. Dit soort klussen duren altijd langer dan je eigenlijk wilt. We kregen nog even bezoek van Peter, Ingrid en Femke. Ingrid is deze week begonnen met werken in het verzorgingstehuis in Tolga. Ze had een drukke week achter de rug, gelijk 4 dagen inwerken. De bedoeling is dat ze gaat werken als oproepkracht.




We waren rond half 3 klaar met de kasten en de vloer dweilen en kasten een beetje schoonmaken. We vonden het voor vandaag wel welletjes en zijn nog even een kopje koffie gaan drinken bij Yvonne en Theo in Malmplassen. Die hebben ook hun 1e volle week achter de rug en mochten niet klagen over toeloop deze 1e week, als ik het goed begrepen heb.
Vervolgens naar huis gereden, eerst even langs de Vingelen Trimruimte, waar Matjo de sleutelkaart kon ophalen. Hij en Tino, en waarschijnlijk ook Loreena, gaan namelijk spinnen daar. Op dat moment kwam ook Tino er net aan. Die was met de spark 4 km van ons huis naar de supermarkt gegleden. En dat viel best wel tegen, want het was -20. Zijn vingers en tenen waren er ongeveer afgevroren. Dus hebben we de spark achter de auto gehangen (dat zie je hier wel meer) en is hij met ons mee terug naar huis gereden. Onderweg weer genoten van de prachtige lucht. Ik zal proberen er morgen eens een foto van te maken.

Verder ben ik afgelopen week bezig geweest met het samenstellen van een programma voor de zwangerschapsyoga plus een folder gemaakt om overal op te hangen. Ook een domeinnaam geregeld en begonnen met het maken van een website. Verder de donderdagmiddag grotendeels bij Hein en Danielle in de werkplaats gezeten voor de beplakking van de ramen van de studio. Hein doet dit o.a. dus als zijn werk. We hebben een mooie afbeelding gevonden. Als het helemaal klaar is, verschijnt er vanzelf wel een foto op dit blog. Nu is het nog wachten op het vinyl, maar dat verwacht ik niet meer deze week. Komende woensdagavond begint de yogales weer, dus dat moet nog even op de lelijke tegels.
A.s. dinsdag komt er trouwens een journalist langs bij de yogastudio voor een interview met foto's. Hij kwam vanmiddag langs om een afspraak te maken.

zondag 6 januari 2013

De yogastudio

De voorbereiding zijn in volle gang. Afgelopen vrijdag ben ik weer naar Tynset gereden. Ik bleek nog over gordijnen te beschikken, dus hoefde ik alleen maar gordijnrails te kopen. Verder nog een paar mooie staande rijstpapieren lampen gekocht, want er is alleen maar tl-verlichting in de ruimte. Niet echt sfeervol als je je yogaoefeningen staat te doen. En ik heb ook nog vinyl gekocht in parketmotief. Als het goed is wordt dat over een week of 2 geleverd. Dus de 1e keer nog even een yogales op de lelijke tegels. Verder een bestelling geplaatst voor wierook, geuroliën en geurkussentjes bij www.wierook.nl. En komende week ga ik nog 2 roomdividers van 150 x 150 cm halen, die de yogaruimte gaan afscheiden van het winkelgedeelte en waarin ik gelijk de spulletjes voor de verkoop in kan leggen.

Zaterdagochtend ben ik met Loreena naar het skicentrum op de Hummelfjell geweest en heeft ze haar nieuwe snowboard kunnen uitproberen. Ik ben een stukje gaan langlaufen.




Het weer zat niet echt mee, temperaturen boven nul en lichte regen. Voor mijn gevoel klopt er niks van, het zou nu lekker koud moeten zijn. Ook vandaag is het erg grijs buiten: mistig en rond nul. Niks aan. Gelukkig geven ze eind van de week koudere temperaturen af.

Zaterdagmiddag zijn Matjo en ik weer naar de yogastudio geweest. Matjo heeft de gordijnrails opgehangen en de gekochte kapstof in elkaar gezet. Ik heb de papieren lampen in elkaar gezet en 2 aanplakbiljetjes op het raam geplakt.

Vandaag hebben we alle kerstspullen opgeruimd. De vloer in de kamer, keuken en gang lag onder de dennennaalden en de kerstboom was kaal. Het was erg gezellig, dat kerstsfeertje, maar nu weer lekker dat alles opgeruimd is. Tijd voor nieuwe dingen.

We hebben ook alle dozen uit het logeerkamertje gehaald en beneden in de kelder gezet. Nou ja we, Matjo heeft het gedaan. Het kamertje is bijna leeg. Deze maand krijgt Loreena een nieuw bed en gaat haar oude bed naar het logeerkamertje. Kan onze logé, die in februari komt, lekker op een bed slapen in plaats van op een luchtbed.

Morgenavond begint de noorse les weer, het koor begint een week later. Loreena wil stoppen met het schoolorkest. Ze gaat er al weken met tegenzin naar toe en er is totaal geen uitdaging meer voor haar. Ook de hoornlessen willen niet echt lopen. De leraar vergeet 9 van de 10 keer dat ze afgesproken hebben. Ze zit nu te denken aan zanglessen, maar daar kan ze pas na de zomervakantie mee beginnen.

donderdag 3 januari 2013

En toen was het 2013.

Oud en Nieuw hebben we gezellig met z'n viertjes thuis doorgebracht.
's Middags zagen we nog een paardenslee voorbijkomen. Helaas zat de telelens niet op het fototoestel, dus je ziet het niet echt goed:

's Avonds naar de oudejaarsconference van Guido Weijers gekeken via Uitzending gemist (de conference was in Nederland 30 december al uitgezonden). En om 12 uur naar het siervuurwerk gekeken dat in Vingelen afgestoken werd. We hadden mooi zicht vanuit ons huis. De oliebollen waren goed gelukt en we hebben er lekker van gesmuld.

 


1 januari 's avonds zijn we naar naar Tolga gereden. Theo en Yvonne hadden ons, en alle andere Nederlanders in de kommune en de noorse buren, uitgenodigd in Malmplassen voor een kleine nieuwjaarsreceptie. Vanaf vandaag zijn ze de officiele eigenaren van Malmplassen. We kregen koffie, thee en allerlei lekkere koeken en koekjes en ijs. En nog een rondleiding door het hele gebouw. De begane grond hadden we wel al gezien, maar beneden nog niet. Wat een ruimte daar!

2 januari was de laatste vrije dag voor de kids. Matjo moest alweer aan het werk, arme jongen. We zijn met z'n drieen, eigenlijk vieren, want Balto ging ook mee, nog even naar buiten geweest.Tino op de spark, Loreena op de ski's en ik en Balto gewoon te voet. Het had lekker gesneeuwd 's nachts, er was zeker een cm of 12 bijgevallen.






Vandaag ben ik naar Tynset gereden. Eerst naar de Nøk om de sleutel van de yogastudio op te halen, daarna naar de Hedmark Sparebank om nog een extra rekening te openen en als laatste de wekelijkse boodschappen. Vanavond gaan Matjo en ik nog even naar Tolga om te kijken wat er moet gebeuren in de ruimte die mijn yogastudio wordt. O.a. gordijnen en misschien vloerbedekking. Morgen is het de bedoeling dat ik weer naar Tynset rijdt om dit te gaan kopen. Spannend!